9789100136321_200_hem-till-mig

Sonny Lofthus har suttit i fängelse större delen av sitt vuxna liv. Han har tagit på sig brott han inte har begått efter löften från den undre världen om fri tillgång till narkotika. Men så lyckas han rymma från Norges säkraste fängelse. Sonny har kommit till en punkt när han är beredd att hämnas alla de oförätter som begåtts mot honom, men också de som begicks mot hans far. Men samtidigt som han tar hämnd på de onda ser han också som sitt uppdrag att skydda de goda och de oskyldiga.

I hans spår följer Simon Kefas, en ärrad polis med en hel del besvärligheter i bagaget. Det verkar dock som han är den ende som förstår hur Sonny Lofthus tänker och kan förutse hans nästa steg. Det gör honom också till den ende som kan ta fast Norges mest efterspanade man. Men han är inte ensam om att vilja få fatt i Sonny, hela den undre världen samlar sig i jakten på den som gång på gång lyckas överlista dem.

I sin senaste deckare lämnar Jo Nesbø sin karaktär Harry Hole för att låta oss bli bekanta med en ny antihjälte i Sonny Lofthus. Såväl titel som intrig drar paralleller till den heliga skrift, för Sonny är en modern Messias på korståg mot de onda i samhället. Mycket av handlingen kretsar kring just det. Vem är ond, och vem är god? Vad för onda handlingar kan rättfärdigas av ett högre syfte? Och hur ska man komma åt de oantastliga när även de har blivit korrumperade?

Jo Nesbø väver alltså in en hel del stora frågor i sin berättelse, men han paketerar dem i ett spännande format och liksom i tidigare böcker visar han vilken mästare han är på att få handlingen att ta nya vändningar och att på så vis behålla sina läsare i ett stadigt grep.

Personligen har jag svårt för böcker som bygger på konspirationsteorier, och även om författaren här faktiskt får mig att nappa på betet och gilla berättelsen så stör det mig lite att det är just konspirationsteorier boken bygger på. Jag tycker också att den är lite lång och att ett parti på mitten kunde ha kortats ned rejält. Men Jo Nesbø håller stilen, och boken är helt klart en riktigt pärla för den som gillar spänning.

Boken är helt fristående från Jo Nesbøs tidigare serier och kan därför läsas även av den som inte följt dem.

Tusen tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Boken finns inom kort att köpa som storpocket här eller här.

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “Sonen av Jo Nesbø

  1. Oj, oj, oj. Det finns så många deckarförfattare som man borde läsa. Av denne författare har jag nog bara läst en enda bok. Dygnet har helt klart för få timmar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.