9789175033891_200_markta-for-livet_pocket

Jana Berzelius arbetar som åklagare i Norrköping och får fallet på sitt bord då Hans Juhlén, högt uppsatt vid Migrationsverket, hittas mördad. I huset återfinns fingeravtryck efter ett barn trots att Juhlén är barnlös. Då en pojke av utländsk härkomst hittas död strax utanför staden pekar allting på att någonting är i görningen som berör flyktingar som kommer till Sverige. Men det finns många bitar kvar att lägga innan pusslet är löst och Jana måste samarbeta med sina kollegor inom polisen trots att det inte alltid är okomplicerat. Samtidigt måste hon också se till att ingen kommer hennes eget förflutna på spåren, och när utredningen kommer obehagligt nära henne själv tvingas hon göra egna efterforskningar vid sidan om polisens utredning. Detta tvingar henne att hantera fara, men också svaren på de frågor om sig själv som hittills vilat i det fördolda.

Östergötland har sedan länge funnits på den svenska deckarkartan i och med att Mons Kallentoft lät oss bli bekanta med Linköpingspolisen, och nu är det Emelie Schepps tur att sätta även Norrköping på denna karta. Norrköpingspolisen verkar vara minst lika komplex och intressant att följa som den i Linköping och jag hoppas och tror verkligen att den här första boken om Jana Berzelius innebär starten på en ny deckarserie som kommer finnas med oss läsare i många böcker framöver.

Emelie Schepps debut uppvisar nämligen alla kvalitéer jag tycker att en författare ska ha för att ha en lovande framtid. Hon skriver rappt, påläst och med stor närvaro. Tempot är högt och sidorna vill verkligen vända sig själva. Visst finns det en del trådar som lämnas lite väl löst hopknutna för min smak, men samtidigt lämnar det en öppning för att fortsätta berättelsen om Jana Berzelius.

Egentligen finns det inga stora saker att kritisera, men en del småsaker hade kunnat finslipas. Jag tycker boken har lite lång startsträcka. Jana är lite sval och otillgänglig. Det får sin förklaring, men samtidigt är det viktigt att läsaren känner sig insläppt i berättelsen på ett tidigt stadium för att boken ska fånga ens uppmärksamhet. Jag tycker också ibland att det blir lite mycket byråkrati. Schepp vill vara påläst, och det är såklart positivt, men det är roligare att läsa om när Jana Berzelius bryter mot normerna än när hon följer reglementets alla paragrafer. Men det är trots en egenutgiven debut, och med det i minnet tycker jag Schepp har skrivit en väl avvägd berättelse.

Författaren har också lyckats skapa en huvudkaraktär i Jana Berzelius som sticker ut i den breda deckarfloden, och även det övriga persongalleriet och spelet dem emellan tycker jag är riktigt bra skildrat. Handlingen är oförutsägbar på ett sätt som gör att det blir väldigt spännande att läsa och jag önskar verkligen att uppföljaren, Vita spår, fanns tillgänglig redan nu. Men jag får ge mig till tåls till maj för den utkommer först då.

I mars kommer Märkta för livet i en ny pocketutgåva hos Månpocket. Just nu finns boken som storpocket och till fyndpris som inbunden på årets bokrea. Jag rekommenderar verkligen att ni tar tillfället i akt och köper den här eller här.

Betyg 4 av 5

9789146226192_200_vita-spar

Vita spår, den andra delen i serien om Jana Berzelius, ges ut i maj av Wahlström & Widstrand

21 reaktioner till “Märkta för livet av Emelie Schepp

  1. Schepp verkar lovande. Jag pratade lite med henne på bokmässan i Göteborg i höstas och tyckte att boken verkade intressant. Ska läsas.

  2. Hon är verkligen intressant att lyssna på också. Tydligen har ju en del gjorts om i boken när den nu gavs ut av ett förlag, så recensioner är ju inte riktigt jämförbara. Men ändå känns det som om vi har en del lika synpunkter i alla fall!

  3. Jag har funderat på att läsa hennes bok länge, jag blev intresserad av den redan när den just hade givits ut. Men än har den tyvärr inte blivit läst. Får nog ta och åtgärda det snart 🙂

  4. Ja den siktades på bokrean, men kände inte till något om boken tidigare… tills nu. 🙂
    Spännande – tack för tips!

  5. Vi läste samma bok! Nu fick jag svar på min fråga om det okända förlaget, det var alltså en egenutgivning. Vi har dessutom liknande uppfattning om boken, att den lider av lite för mycket detaljer, men att själva intrigen och berättelsen är så pass spännande och intressant att den tar över! Jag vill oxå läsa uppföljaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.