OchSaVarDeBaraEn_Omslag3D-286x400

Text från Bookmark förlag: Tio små tennsoldater åt supé i Rio.
En satte i halsen, och så var de bara nio.

 Så inleds den klassiska barnramsan som gett namn till Agatha Christies stilbildande mästerverk från 1939.

 Tio främlingar har blivit bjudna till en herrgård på en isolerad ö utanför Englands sydkust. Gårdens okände ägare dyker själv aldrig upp, men låter snart sina gäster förstå att var och en kommer att bestraffas. Moraliskt är de alla skyldiga till mord som de aldrig har stått till svars för. När den första döda kroppen hittas, samtidigt som det står klart att all kontakt med omvärlden är bruten, inleds en mardrömslik kamp på liv och död.

 Och så var de bara en är en av de mest sålda böckerna genom tiderna, alla kategorier. Det är den första i raden av Agatha Christie-deckare som bygger på en barnramsa.


I den här boken, som är en helt fristående berättelse utan inblandning från Hercule Poirot eller Miss Marple, visar verkligen Agatha Christie verkligen vilken genial kriminalförfattare hon är. Hon håller berättelsen rak och enkel utan onödiga krusiduller och en och annan nutida författare skulle verkligen behöva ta till sig av att det inte är en massa onödig information för att fylla sidorna som gör äkta kvalité. Christie spelar istället på de psykologiska stämningarna och den rädsla och panik som lägrar sig över skaran på Soldier Island när de inser att de inte kan ta sig därifrån och att någon av dem står i tur att bli mördad. Ingen kan lita på sin nästa eftersom ingen vet om mördaren är en av dem. Men allt pekar på det eftersom ingen annan finns på ön.

Slutet ska man ju aldrig avslöja, men att säga att det är briljant tycker jag är att hålla sig inom ramarna för vad man kan berätta. Denna storsäljare av Agatha Christie är helt enkelt en tidlös klassiker och ett måste för den som gillar deckare. Läs den, och om du redan har läst den, läs den igen!

Tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns hos bland annat Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

11 reaktioner till “Och så var de bara en av Agatha Christie

  1. Det var några år sedan jag läste något av Agatha Cristie sist. Är så sugen. Funderar på att börja köpa på mig så många böcker som möjligt av henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.