9789175031989_200_den-sista-safarin_pocket

Lemmer är en tystlåten person med ett dunkelt förflutet som arbetar som livvakt åt ett privat säkerhetsföretag i Sydafrika. Emma le Roux har blivit attackerad av okända män då hon börjat gräva i vad som egentligen hände hennes försvunne bror. Hon behöver någon som skyddar henne och Lemmer får uppdraget. Emma är fast förvissad om att hennes bror Jacobus inte alls är död som många tror, och spåret hon fått upp leder dem ut i den afrikanska vildmarken och rakt in i Kreugerparken. Men det finns de som inte vill att Jacobus ska hittas och Emma svävar i större fara än Lemmer någonsin har kunnat ana. Att bekämpa en fiende med både makt och en dold agenda visar sig vara svårt för en ensam man, men Lemmer är beredd att kämpa för Emmas sak.

Detta är den första fristående boken om livvakten Lemmer, alias Martin Fitzroy. Deon Meyer har tidigare skrivit andra deckare om andra karaktärer, alla har dock det gemensamt att de utspelar sig i Sydafrika.

Boken börjar lovande. Vi får följa med till intressanta miljöer och spänningen byggs upp från första sidan. Flera gånger blir Emma och Lemmer attackerade och nyfikenheten väcks vem som egentligen är deras fiende. Men efter halva boken läst är det som att den röda tråden i berättelsen börjar fransa sig. Lemmer letar efter en ansiktslös fiende som står att finnas någonstans i Sydafrikas korrupta maktelit. Det blir mycket politik och jag får svårt att hänga med i svängarna. Att Sydafrika är ett land som präglats av motsättningar och en minerat politiskt landskap känner jag till, men för den som inte är insatt i detaljerna blir det svårt att följa de motivbilder som målas upp. Jag vill ändå ge boken ett plus för att det är intressant att läsa om de Sydafrikanska miljöerna och alla referenser till det fantastiska djurlivet i Kreugerparken.

Mitt exemplar var en pocketbok.

Betyg 3 av 5

3 reaktioner till “Den sista safarin av Deon Meyer

  1. Det är det jag tycker är lite jobbigt med Meyers böcker, att de är så väldigt politiska och att jag inte alltid hänger med på vem och varför. Men det är samtidigt det som gör böckerna intressanta 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.