De osynliga (inbunden)

Det är tidigt 1900-tal långt ute i det norska kustbandet. På en avsides belägen ö växer Ingrid upp tillsammans med sin mor och far, morfar och moster. Det är ett hårt liv och fadern Hans befinner sig under vintrarna vid Lofoten för att fiska och på så sätt bidra till hushållets ekonomi. Då får de andra reda sig bäst de kan.

Men även i det isolerade kustbandet finns glädjeämnen och sorger och en till synes liten händelse väcker stor uppmärksamhet. Som när de inhyser svenska arbetare som anställts för att bygga en kaj och invånarantalet på ön ökar drastiskt för en kort period. Eller när familjens katt blir tagen av en havsörn. Men ingenting kommer till familjen gratis i det karga område som utgör deras hem och det är en ständig kamp för överlevnad som dominerar deras liv.

Roy Jacobsens berättelse känns på många sätt tidlös eftersom livet i det norska kustbandet (och på många andra avsides belägna platser) säkerligen har sett likadant ut i århundraden. Det är fascinerande läsning som tar läsaren med till flydda tider och ett liv långt bort från alla moderna bekvämligheter.

Författaren skriver med ett vackert men ibland lite snårigt språk. Det kan också bero på översättningen att jag ibland hakar upp mig en smula på omvända ordföljder och liknande. Men det är ingenting som förtar magin i berättelsen. För visst trollbinder Jacobsen läsaren med sin trovärdiga skildring av ett liv där ingenting kom till människorna utan att de slitit hårt för det. Stormarna som rasar in från Atlanten riskerar hela tiden att rasera det människorna byggt upp och det är ett ständigt spel med ödet vad stormarna ska skona och inte. Invånarna har också ett bistert klimat med långa vintrar att klara sig igenom. Men likväl fanns det människor som levde i dessa ogästvänliga områden och efter att ha läst Jacobsens berättelse kan man inte annat än imponeras av att de faktiskt klarade sig så pass bra som de gjorde. Tyvärr känns berättelsen lite grund stundtals – även om man fångas av berättelsen för stunden så stannar den inte i minnet så länge som jag hade önskat.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “De osynliga av Roy Jacobsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.