9789146225775_200_gokens-rop

Från Bokus: Gökens rop är J.K Rowlings hyllade deckardebut under pseudonymen Robert Galbraith. När en både firad och skandalomsusad fotomodell faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London tror man är det är självmord. Det är bara hennes adoptivbror som misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike. Den enbente Afghanistanveteranen Cormorans liv är i spillror och hans enda glädje på senare tid är den nya ovanligt driftiga och pigga assistenten Robin. Tyvärr finns det inte pengar att behålla henne. Fotomodellen Lolas tragiska död blir räddningen för Strikes neddekade detektivbyrå. Men ju mer Cormoran och Robin gräver i den unga modellens komplicerade värld med kändisar, nerknarkade pojkvänner och udda familjemedlemmar desto mörkare blir det.
Från eleganta fasader i Mayfair till bakgator i East End är Gökens rop fast förankrad i nutida London. Det är den första deckaren i en serie om detektiven Cormoran Strike. 


Jag hade verkligen höga förväntningar på den här boken och det är alltid riskabelt. Tyvärr infrias inte min önskning om att ha hittat en ny deckarserie att älska. Boken är alldeles för tjock, av närmare 500 sidor kunde författaren säkert ha strukit 150. Själva deckarintrigen är det inget större fel på, men personerna som är inblandade är både tråkiga och intetsägande. Jag kan faktiskt inte komma ihåg vilka alla är.

Men det finns också glada nyheter. Jag tycker nämligen väldigt bra om Galbraiths detektiv Cormoran Strike och hans sekreterare Robin och det är ett par som jag gärna läser mera om. Det finns också en mycket typisk brittisk ton i beskrivningarna av miljöer och personer som tilltalar mig. Det får mig att hoppas att det var just det här enskilda fallet som råkade hamna på detektiv Strikes bord som jag hade svårt för och att nästa bok, Silkesmasken, som släpps i dagarna ska vara mer i min smak. Jag känner att jag trots allt gärna skulle vilja läsa den och se hur det går för Cormoran och Robin.

Min bok var ett inbundet exemplar, men boken finns även i pocketformat.

Betyg 3 av 5

6 reaktioner till “Gökens rop av Robert Galbraith

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.