9789174294002_200_de-oonskade_pocketText från Bonnier Pockets hemsida:
De oönskade är den danska deckarduon Kaaberbøl & Friis andra bok i serien om Röda kors-sjuksköterskan Nina Borg som inleddes med Pojken i resväskan.

I ruinerna av ett nedlagt militärsjukhus i Ungern letar två unga män efter något att sälja på svarta marknaden. De finner något som visar sig vara betydligt mer värdefullt än de hade kunnat hoppas på. Något som kan förändra hela deras tillvaro. Livets största chans. Samtidigt kan det farliga fyndet få fasansfulla konsekvenser för oändligt många människor.
När en av de unga männen försvinner dras hans äldre bror in i sökandet. Spåren leder till Köpenhamn, där polisen lider av bemanningsbrist och tekniska problem inför ett internationellt toppmöte. Samtidigt håller bygget av ett nytt islamiskt kulturcenter på att slutföras i en av stadens villaförorter. Till någras glädje och till andras förtret.

Sjuksköterskan Nina Borg blir uppringd av en vän som ber henne att åka ut till en förfallen bilverkstad. På platsen bor ett antal romska familjer, vilkas barn tycks ha blivit hastigt och oväntat sjuka. Först misstänker Nina att sjukdomsfallen har med miljön att göra. Men när hon själv insjuknar, förstår hon att det måste röra sig om någonting annat. Frågan är bara vad. Hon måste hitta svaret på gåtan. Men tiden är knapp, både för de sjuka barnen och för henne själv.


Detta är den andra boken om Nina Borg jag läser och liksom i den tidigare ligger ett stort fokus på samhällsfrågor. Det är snudd på att det blir politiskt då hela tiden de svagas situation i samhället understryks. I detta fallet är det både Danmark och Ungern som får sig en släng av sleven. I Danmarks fall är det de illegala invandrarnas situation som behandlas ingående, i den ungerska delen av berättelsen ligger fokus på hur romerna behandlas och vad det tvingar dem till för slags liv. Detta gör på många sätt boken till angelägen men inte helt angenäm läsning, men trots detta så fångar inte riktigt berättelsen mitt intresse.

Problemet är att man redan i början får klart för sig att det pojkarna hittar och som sedan smugglas till Danmark för försäljning är något slags radioaktivt material och när sedan människor insjuknar och Nina Borg försöker ta reda på av vad är det inte särskilt svårt att gissa att de har blivit utsatta för radioaktiv strålning. Läsaren vet redan detta, och det förtar hela spänningen i boken tycker jag.

Samtidigt är det lättläst och skrivet på ett sätt som lockar läsaren vidare. Det är också ett koncept som sticker ut inom deckargenren, det är på många sätt mycket intressantare att följa Röda korset-sjuksköterskan Nina Borg än en försupen och magsur kommissarie. Om bara inte författarparet hade fintat bort sig genom att avslöja för mycket för tidigt hade det kunnat bli riktigt bra.

Betyg 3 av 5

5 reaktioner till “De oönskade av Kaaberböl & Friis

  1. Det här är ett författarpar jag funderar på att läsa något av. Först hade jag tänkt köpa deras första bok i Danmark men så köpte jag en annan och så blev det aldrig av…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.