9789113054858_200_det-roda-arvet

Henrik Berggren är historiker och författare och har tidigare skrivit den uppmärksammade biografin Underbara dagar framför oss som handlar om Olof Palme. Detta är hans skönlitterära debut och vi får följa med på en spännande resa som tar oss tillbaka till inbördeskrigets Spanien under 1930-talet.

Thomas Thorild, uppkallad efter sjuttonhundratalspoeten, arbetar som historiker och är just i färd med att forska om socialdemokraten Erik Johanssons liv då han kontaktas av den irländska journalisten Moira Bryne. Deras vägar korsas eftersom hon vill veta mer om sin morfar Seamus O’Haras liv och det verkar som Erik och Seamus har tjänstgjort som frivilliga i spanska inbördeskriget tillsammans. Men även en tredje person, tidningsmogulen Harry Maddox, var en del av deras ”gäng” och han verkar mindre road av att det förflutna läggs i dagern. Samtidigt är Moira en mycket hemlighetsfull kvinna och Thomas inser snart att han inte vet mycket om kvinnan som stjäl hans hjärta. Trots det ger han sig ut på en farofylld resa som tar honom både upp i de norska fjällen och de pyreneiska bergen. Det enda han egentligen kan vara säker på är att han är bevakad och att det finns de som kan göra vad som helst för att stoppa honom från att avslöja det förflutna.

Det röda arvet saluförs som en thriller och jag måste börja med att säga att jag tycker det är väl dramatiserande, en spänningsroman skulle jag tycka ligger närmare sanningen. Boken är kryddad med historia och 1900-talspolitik och för den som är intresserad av dessa ämnen är boken helt klart rekommenderbar. Den rör sig också en hel del i universitetsvärlden och den som är bekant med dessa miljöer kan säkert finna detta underhållande. Men själva spänningsuppbyggnaden med dolda intressen som jagar den stackars oskyldigt inblandade historikern faller mig inte riktigt i smaken. Det känns som ett lite urtvättat koncept.

Bokens styrka är dock språket som känns ovanligt spetsfundigt och bildat för att vara en deckare (men ganska naturligt med tanke på författarens sysselsättning som historiker). Det är också positivt att författaren väljer att lyfta fram en av 1900-talets viktigaste händelser, spanska inbördeskriget, som ofta hamnar i skuggan av Andra världskriget. Det är intressanta händelser och miljöer att läsa om, samtidigt som det gör boken originell i den svenska spänningslitteraturen.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Det röda arvet av Henrik Berggren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.