9789137137780_200_lejontamjaren

En flicka som varit spårlöst försvunnen blir påkörd och avlider då hon irrar omkring på en väg. Hon har blivit misshandlad och torterad visar det sig. Bland annat har hon fått ögonen utstuckna och ingen vet vad som har hänt henne. Patrik Hedström och hans kollegor vid Tanumshedepolisen ser paralleller med andra flickor som också är försvunna men som aldrig har återfunnits. Även ett gammalt fall med liknande skador på en ung kvinna verkar kunna knytas till brottet.

Samtidigt arbetar Erica med en ny bok om ett gammalt brott. Det är Laila som sitter inspärrad efter att ha anklagats för mordet på sin man, cirkusartisten Vladek, som fångat hennes intresse. Men vart tog parets två barn vägen? Är Peter och Louise i livet fortfarande? Erica drivs av sin nyfikenhet och faran hotar när det slår henne att det kanske finns en koppling till Patriks utredning i Fjällbacka.

Camilla Läckberg har skrivit en rad böcker om paret Patrik och Erica. De som läst de tidigare böckerna kommer att känna igen Läckbergs stil, böckerna är i grunden ganska okomplicerad och spelar på den vardagliga igenkänningsfaktorn och att erbjuda läsaren en stor dos spänning. Läckberg bjuder denna gång på en osedvanligt brutal historia och får fram det hemska budskapet mycket effektivt med sitt tydliga språk och sin raka berättarstil. Spänningen finns där från första sidan och hon håller hela tiden läsaren i ett fast grepp med sin berättelse. Visst kan det irritera en aning att Erica hela tiden lägger sig saker som hon inte har med att göra och att hon tillåts att ha insyn i polisens utredningar, men ska man skapa spänning kanske inte alltid logiken över vem som borde vara inblandad och inte stämmer – det är något som gäller deckare i allmänhet. Jag tycker Lejontämjaren är en av Läckbergs bästa böcker hittills, men eftersom flertalet av dem varit uppbyggda just kring att Erica blandar sig i Patriks utredningar kanske det vore läge att pröva något nytt grepp som gör att den strukturen förändras om det ska gå att hålla liv i seriens framtida böcker.

Sammanfattningsvis bjuder dock boken på spänning av högsta klass och kan verkligen rekommenderas till den som gillar författarens tidigare böcker.

Betyg 4+ av 5

23 reaktioner till “Lejontämjaren av Camilla Läckberg

  1. Låter som en bok jag kanske skulle uppskatta en solig sommardag. Den typ av deckare som Läckberg skriver har jag på något sätt lättast för på sommaren. Då vill jag mest bli underhållen en stund.

  2. Jag tyckte att detta var en av Läckbergs bättre böcker, jag gillade den lite mörkare tonen 🙂 Jag blir också irriterad på hur Erica alltid lägger sig i utredningarna… 🙂 Roligt att du tyckte om den.

  3. Jag läste hennes första för några år sedan men den föll mig absolut inte i smaken. Blir dock sugen på denna eftersom det skrivits så mycket positivt om den. Kanske blir en beställning trots allt 😉

  4. Jag har ett par böcker kvar till denna men så småningom så 🙂 läste ut Isprinsessan här om dagen som jag verkligen tyckte om.

  5. Jag har inte läst den här men alla de tidigare. Jag stör mig faktiskt ofta på att både Patrik och Erika är så platta som karaktärer. De utvecklas liksom inte och verkar inte reflektera över särskilt mycket. De blir äldre men inte precis klokare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.