9789113050423_200_blekingegatan-32_pocket

Detta är berättelsen om Greta Garbos väg till det mytomspunna Hollywood berättad i romanform. Lena Einhorn, som skrivit Ninas resa och Siri tar oss med på denna litterära utflykt.

Greta Gustafsson växer upp under enkla förhållanden på Blekingegatan 32 i Stockholm. Tillsammans med sina syskon måste hon tidigt börja bidra till familjens försörjning. Men Greta vill något annat, och framförallt vill hon vara någon annan. Vem är inte så noga, hon gestaltar och tar efter alla människor hon möter. Till sist får hon en statistroll som leder till att hon blir upptäckt och sedan kommer in på Dramatens elevskola. Hon är då bara sjutton år och den värld av lyx och glamour hon går till mötes är något helt annat än hon är van vid hemifrån, men hon finner sig. På Dramaten möter hon själsfränden Mimi Pollack och senare kommer hon även i kontakt med den berömde regissören Mauritz Stiller. Han ger henne den kvinnliga huvudrollen i Gösta Berlings saga och över en natt är Greta stjärna i stora delar av Europa. Vägen ligger öppen för både henne och Mauritz att erövra Hollywood. Men väl där visar det sig att framgången kan vara dyrköpt och endast vinnas på bekostnad av den personliga lyckan.

Blekingegatan 32 är den första bok av Lena Einhorn jag läser, men hon har skrivit flera tidigare. Hon har ett vackert språk och en otroligt fin förmåga att skildra både Greta Garbo och de andra personerna så att det känns som om de kommer till liv och att man blir en del av det som utspelar sig i berättelsen. Jag visste inte mycket om Garbos liv innan jag läste boken men är fast redan från första sidan. Att följa den levnadsglada unga flickan med den enorma begåvning hon faktiskt besatt är ett nöje som förbyts i tragik när man under läsningens gång inser vilka uppoffringar hon faktiskt tvingades till för att bli den filmikon vi idag tänker oss.

Jag är helt på det klara med att i Lena Einhorn har jag hittat en ny favoritförfattare. Det var länge sedan en roman fångade mig på det sättet Blekingegatan 32 gjorde och jag ser fram emot att läsa fler böcker av författaren.

Tack till Norstedts för pocketboken jag fick som recensionsexemplar!

Boken finns hos Adlibris och Bokus

Betyg 5 av 5

10 reaktioner till “Blekingegatan 32 av Lena Einhorn

  1. hej
    vad kul med en bokblogg, jag har precis hittat hit. jag älskar deckare o andra böcker, läser flera i veckan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.