9789100136741_200_stalker

Polisen får in en video där någon filmar en kvinna utan att hon vet om det i hennes hem. Kort där efter hittas hon brutalt mördad. Men det är bara början – händelserna kommer att upprepa sig. Polisen är hela tiden steget efter. Joona Linna är fortfarande försvunnen, men Saga Bauer är övertygad om att han lever. Och hon har rätt, när inte längre någon fara hotar Joona och hans familj kan han komma tillbaka. Men han är inte den samme som tidigare.

Samtidigt finns det en person som sitter inspärrad sedan länge, Rocky Kyrklund. Han har mördat en kvinna på ungefär samma sätt som de nya offren bragts om livet. Men han kan omöjligen vara skyldig då han sitter inspärrad. Eller? Spåren leder istället till Erik Maria Bark, experten på det mänskliga psyket som även figurerade i Hypnotisören. Alla trådar verkar leda till honom. Frågan är om han är stalkern eller offret för hela den dramatiska intrigen.

Författarpseudonymen Lars Kepler har återigen lyckats skriva en riktig bladvändare som tar andan ur läsaren. Det händer hela tiden nya, oväntade saker och spänningen är verkligen mästerligt uppbyggd. Boken är bland det otäckaste jag har läst på länge – att läsa med nedfällda persienner och lampan tänd är att rekommendera.

Den berättartekniska stilen med högt tempo och korta kapitel känns igen sedan tidigare böcker i serien, Stalker är den femte i ordningen. De enda två saker som jag finner negativt för berättelsen är att det ibland skildras onödigt mycket våld. Budskapet hade gått att få fram med något mindre groteska medel. Det andra är att berättelsen känns väldigt verklighetsfrämmande stundtals. Karaktärerna är mer åt superhjältehållet, ingen av dem är direkt någon vanlig Svensson. Men Kepler fångar mig trots det, för även om vissa skeenden i berättelsen känns orimliga måste jag helt enkelt fortsätta läsa.

Köp boken som pocket här eller här.

Betyg 4 av 5

12 reaktioner till “Stalker av Lars Kepler

  1. Jag är inte så förtjust i Kepler just för att karaktärerna är mer superhjältar än människor. Men böckerna är actionfyllda och spännande och jag kommer förmodligen läsa Stalker också.

  2. Har precis läst Stalker också och har precis samma två ‘aber’ som du, angående superhjälte/ar och att den var _väldigt_ blodig.. Men det är också jäklarns lättläst, spännande underhållning, så jag kommer fortsätta läsa Kepler emellanåt 🙂

  3. Jag håller helt med dig att några av karaktärerna är mer superhjältar än vanliga människor men jag ser det inte som något negativt. För mig ger det bara ren underhållning och då får karaktärerna vara superhjältar, i Keplers fall passar de in 🙂
    Sedan tycker jag att det verkar bli poppis i spänningslitteraturen med brutalt våld och bestialiska mord, som gärna ska beskrivas i detalj för läsaren.

  4. Jag gillade också denna, det är ju riktigt spännande. Men där fanns vissa delar som jag fann helt obegripliga och vissa trådar som jag tyckte försvann och där man inte fick någon förklaring alls. Såsom Filiph och flickorna i förrådet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.