9789175579511_200_ensamfjaril

Det är julafton i Hudiksvall. Henna väntar på att hennes man ska komma hem och vara tomte för barnen, men då tomten knackar på dörren är det i själva verket hennes mördare. När maken, som är ett internationellt fotbollsproffs, kommer hem hittar han henne död. Fallet kommer att utredas av Johan Rokka som återvänt till Hudiksvall efter att ha arbetat som polis i Stockholm. Frågan är om mordet hade med Hennas bakgrund inom ett hippiekollektiv att göra, om det i själva verket var riktat mot hennes framgångsrike make eller om det var något helt annat som gjorde att hennes tid var ute. Han måste även försöka få reda på vem den mystiska Ensamfjäril är. Samtidigt har Johan Rokka trasslat in sig i en romans med en dotter till en gammal kompis, och det är många demoner ur det förflutna som visar sig då han kommit hem till sin barndoms stad.

Gabriella Ullberg Westin har i sin debut Ensamfjäril gett sig på att introducera en ny genre bland de svenska deckarna: Erotic crime. Dödliga brott blandas med heta kärleksförbindelser. Sverige har fått sin egen Nora Roberts, men Gabriella skriver på ett modernare och fräschare sätt samt lägger mer tonvikt vid själva mordutredningen.

Persongalleriet är spännande, men t ex Johan Rokka tenderar att bli lite platt eftersom vi mest får ta del av hans sexuella preferenser. Jag hade gärna sett att hans personlighet hade fått chansen att utvecklas lite mera. I övrigt tycker jag att författaren fångar livet då man återvänt till sin barndoms stad bra – det är för övrigt något som flera karaktärer har gemensamt. Det enda som stör mig lite i persongalleriet är att alla är så väldigt ”lyckade”. Modeikoner och fotbollsproffs hade kanske behövt blandas med några fler vanliga människor.

Gabriella Ullberg-Westin är dock ett namn att hålla utkik över framöver. Hon skriver bra och lyckas knyta samman deckargåtan på ett skickligt sätt. Det känns inte som att man har läst den här berättelsen förut och det är ett stort plus eftersom det är lätt hänt i den ganska väl företrädda deckargenren.

Tack till författaren för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Ensamfjäril av Gabriella Ullberg Westin

  1. Jaha, det här lät ju positivt. Jag har varit nyfiken på boken eftersom den utspelar sig i Hudik men ”erotic crime” är för mig väldigt avskräckande. Kanske dags att tänka om där…

  2. Blev nyfiken när Hudiksvall nämndes för det är ju alltid kul när böcker utspelar sig i småstäder. Jag blev lite avskräckt när fotbollsproffs nämndes och vid erotic crime dog mitt intresse helt. Vet med säkerhet att allt som innehåller erotic inte är böcker för mig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.