9789175579498_200_morsarvet_haftadMildred Carlesten jobbar vid polisen i Kungsör som utgör en del av polisenheten som verkar i regionen Västerås-Arboga-Kungsör. Hon har en del tråkigheter i bagaget men är på det hela taget nöjd med att arbeta i en liten stad. Men så inträffar ett bestialiskt mord, och kort därefter råkar även hennes syster Louise illa ut då hon hittar kroppsdelar upphängda i skogen i närheten av herrgården där hon bor. Det verkar som att lösningen finns längre bak i tiden, och kanske kan den mystiske man som synts nära brottsplatserna ha svaret på vad som ligger bakom.

Detta är Christina Granboms deckardebut och hon skildrar livet i en mellansvensk småstad bra. Karaktärerna kanske är lite vardagliga, men å andra sidan är det så verkligheten ser ut. Jag gillar det bättre än romankaraktärer som sticker ut för mycket och blir helt omänskligt tuffa, smarta och professionella. Författaren skildrar ”vanligt folk” och det gör att det känns verklighetstroget.

Jag tycker också mycket bra om miljöbeskrivningarna och spänningen byggs upp systematiskt och med små medel som mystiska skrik i natten och konstigt ljussken i skogen. Språket är enkelt men passar bra till berättelsen, flera andra som t ex Läckberg och Jungstedt använder ju samma stil i sitt skrivande med stor framgång.

Men det finns också saker jag hade kunnat klara mig utan. Författaren använder lite för många karaktärers röster för att föra historien framåt. Vi får hela tiden nya infallsvinklar – kommunalråd och vittnen liksom huvudpersonerna och deras väninnor slåss om utrymmet. Mindre bra helt enkelt, historien hade tjänat på att hållas stramare och begränsas till färre huvudpersoner och de övriga kunde ha fått stanna i periferin. Sedan är det ibland lite snabba vändningar som jag har svårt att hantera – ena sekunden är det läskigt och obehagligt, nästa är det mysigt och man fikar och skvallrar. Jag hinner som läsare inte riktigt med att växla känsla och det lämnar en konstig eftersmak.

På det hela taget tycker jag dock att Christina Granbom har skrivit en riktigt bra debutroman. Sidorna vill liksom vända sig själva när jag läser och detta är en författare som jag gärna skulle vilja se utvecklas vidare i fler böcker.

Tack till Hoi förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris, samt även som e-bok att låna hos Elib eller köpa.

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Morsarvet av Christina Granbom

  1. Denna fick jag med mig hem från bokmässan och nu blev jag ju lite mer sugen på att läsa den, men det där med många karaktärer/röster gillar inte jag heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.