9789164204370_200_lotus-blues

Martin Benner får besök av en man som säger sig heta Bobby och vara bror till den ökända seriemördaren Sara Tell. Han vill att Martin, i egenskap av jurist, ska ta upp fallet på nytt eftersom han har bevis för att systern var oskyldig. Martin Benner är till en början ovillig. Men det är någonting som gör att han inte kan släppa sitt intresse för historien. Sara Tell stod anklagad för två mord i USA och tre i Sverige innan hon lyckades rymma och tog sitt liv. Om han skulle kunna bevisa hennes oskuld vore det årtiondets händelse inom juristvärlden.

Spåren leder till Saras tid som aupair i Texas. Martin och hans kollega Lucy överväger om det krävs en resa dit för att lägga alla fakta i dagern. Men så blir Saras väninna Jenny påkörd med Martins bil samtidigt som Martin inser att det inte alls var den rätte Bobby som sökte upp honom på kontoret. Bobby är nämligen också död, och plötsligt befinner sig Martin i en situation där någon försöker få fast honom för mord. Frågan är vad för typ av sanning han har kommit för nära och om han ska stanna i Sverige och släppa alla efterforskningar eller om han ska fly fältet och möta sina egna demoner i USA.

Kristina Ohlsson har blivit känd och mycket uppskattad för sina kriminalromaner om Fredrika Bergman och Alex Recht, men slår nu in på ett helt nytt spår. Lotus blues är den första av två böcker om Martin Benner – uppföljaren kommer i april. Därför får den som läst de tidigare böckerna räkna med att detta är något helt annat. Martin Benner är en ganska arrogant och självsäker person. Hans egen vilja är lag och han är inte särskilt lyhörd för sin omgivning. Hela berättelsen har en skugga av hårdkokt noir-thriller över sig och jag kan inte undgå att tycka att det är mer än handlingen som inspirerats av det amerikanska. Hela Ohlssons språkliga stil och även huvudkaraktären får mina tankar att vandra till de stora amerikanska deckarförfattarna Michael Connelly och Dennis Lehane. Framförallt Connellys juristkaraktär Mickey Haller uppvisar stora likheter med Martin Benner.

Spänningen är något som Kristina Ohlsson hanterar mästerligt. Hon vet exakt när, var och hur hon ska sätta in en stöt för att få läsaren att tvingas fortsätta läsa eftersom man bara måste få veta vad som kommer att hända. Det enda negativa jag har att säga om boken är att intrigen ibland blir lite snårig och att mina känslor för huvudpersonen inte någon gång blir särskilt varma. Men visst måste jag läsa fortsättningen, Mios blues, som kommer i vår. Inte minst efter den cliffhanger boken slutar med. Men sedan skulle jag hemskt gärna vilja fortsätta läsa om Fredrika och Alex.

Boken passar utmärkt som julklapp till den som vill ha något riktigt spännande i jul!

Tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Bokens finns hos de allra flesta återförsäljare av böcker. Bland annat Bokus och Adlibris.

Betyg 4 av 5 

9 reaktioner till “Lotus blues av Kristina Ohlsson

  1. OK. Innan jag kollade vad du gett för betyg så tänkte jag att det blir en avgörande faktor om jag vill läsa eller ej. Känn pressen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.