9789174293883_200_moss-och-manniskor_pocket

Om boken, hämtat från Bonnier Pockets hemsida:
De hade gått i gåsmarsch utför stigen, och även här i det fria höll sig den ene bakom den andra. Båda var klädda i bomullsjackor med mässingsknappar. Båda hade svarta, slokande hattar och båda bar hårt rullade filtpackar på ryggen.

De skönaste planer, de må vara uppgjorda av möss eller människor, går ofta om intet, säger Robert Burns i den dikt som gett namn åt John Steinbecks mästerliga lilla roman om de två kringvandrande lantarbetarna George och Lennie. George har hand om förståndet och fantasin och får ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie berätta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien. Men drömmen krossas, vänskapen upplöses.

Möss och människor är en gripande skildring av människans svårigheter att överleva i en brutal värld.

Mitt omdöme:

Nobelpristagaren John Steinbeck har verkligen skrivit en klassiker som handlar om den brutala konsten att överleva – visserligen kanske 30-talets USA erbjöd andra förutsättningar än dagens samhälle, men det är därmed inte sagt att det skulle vara enklare idag. Lennie är en ganska svagsint men godhjärtad karaktär som George hela tiden måste täcka upp för. Han får agera som förälder åt sin förvuxne vän. Något som författaren med bravur har lyckats fånga är den typiska amerikanska drömmen om att alla kan nå sin dröm och bli sin egen lyckas smed i USA. Men tyvärr var det också många som drömmarna aldrig slog in för, såväl emigranter som infödda, och tragiken i det är Steinbecks främsta styrka i denna bok. En riktig klassiker som räknas till den amerikanska arbetarlitteraturen och som på många sätt kan kännas aktuell än idag eftersom kampen för att klara sig i livet är ett tidlöst ämne.

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Möss och människor av John Steinbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.