9789100140090_200_den-som-vill-ha-hare-till-frukost-maste-jaga-om-natten

Detta är berättelsen om Henrik VIII och Anne Boleyn skriven ur ett lite annorlunda perspektiv. Det är inte en kronologisk berättelse utan ögonblick och händelser som skildrar en era och flera livsöden.

Henrik VIII, Englands kung och solen kring vilken hela hovet kretsar. Henry, som inte kan fela utan är nästintill gudomlig. Likväl föder hans drottning Katarina honom ingen son, men eftersom det gick bra att så en pojke i mätressen Bessie Blount är det inte honom det är fel på. Så sätter han ögonen på Anne Boleyn, och historien förändras för alltid. Anne är målmedveten och snabbtänkt, med en lika välslipad tunga. Hon nöjer sig inte med mindre än att bli drottning. Men när även hon föder en dotter och kungen får upp ögonen för den unga hovdamen Jane Seymour är Annes timmar räknade.

Anna Hedlin har skrivit en bok om ett välkänt ämne och grunderna för berättelsen är redan välkända. Likväl lyckas hon fånga läsaren med sin annorlunda berättarstil och sitt fantastiska språk. Att inte berätta historien om Henry Tudor och hans närmaste kronologiskt utan i väl valda fragment visar sig vara ett snillrikt drag eftersom det sätter ny twist på det hela. Det märks också att Hedlin är väl påläst och det är säkerligen just vad som krävs om man ska lyckas fånga människoöden med 500 år på nacken. Nu känns dock historien om Tudortidens England en aning urtvättad – det vore verkligen intressant att läsa något av Hedlin som utspelar sig i en tidsålder som inte redan använts så flitigt i litteraturen. Men tills dess är det bara att konstatera att Sverige har fått en alldeles egen Hilary Mantel.

Tack till Albert Bonniers förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

12 reaktioner till “Den som vill ha hare till frukost måste jaga om natten av Anna Hedlin

  1. Vilken märklig titel. Jag hade aldrig gissat att den handlat om systrarna Boleyn och Henrik VIII. Men spännande tips. Såg filmen om den andra systern Boleyn för bara nån vecka sen så den här lär jag nog läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.