9789175790053_200_den-osynlige-mannen-fran-salem_pocket

Leo Junker är en tämligen sliten polis som hamnat i blåsväder under en hemlig operation och nu befinner sig i ett ingenmansland av avstängning och behandling med psykofarmaka. Så hittas en flicka som lever på gatan död i det härbärge som inryms i samma hus som Leo Junkers bostad och genast väcks hans intresse. Men snart kommer alltsammans för nära – det verkar som om någon vill sätta dit Leo för mordet. Spåren leder bakåt i tiden, till uppväxten i Salem och de händelser som utspelades i ett annat liv. Det förefaller som om Leo är den ende som sitter på lösningen till gåtan, eftersom allt pekar på att det är han som är den egentliga måltavlan för brottet.

Den osynlige mannen från Salem är den första delen i en ny serie om Leo Junkers öden och äventyr. Boken utsågs 2013 till årets bästa svenska kriminalroman och det är med en smula förvåning jag under läsningen konstaterar att det är en förhållandevis lugn kriminalgåta där fokus till stora delar läggs på Leo Junkers uppväxt än på själva mordfallet. Jag hade förväntat mig någonting mera hårdkokt. Att mordet egentligen bara är någonting som vi kommer i kontakt med i bokens periferi gör att jag tycker att startsträckan blir lite lång och att boken inte riktigt griper tag i mig. Kan ha att göra med mina felaktigt ställda förväntningar.

Men sedan händer något. Man kommer Leo Junker nära och blir nästan som en i gänget där i Salem under sent 90-tal. Boken börjar beröra mig, samtidigt som hotet och spänningen hela tiden byggs på. Plötsligt har boken förvandlats till en bladvändare och slutet får mig att sitta som klistrad. Nu vill jag läsa mer av Christoffer Carlsson och vilken tur då att nästa bok, Den fallande detektiven, redan finns ute i handeln och även kommer som pocketbok i januari.

Boken finns och Bokus och Adlibris.

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.