9789170377945_200_ett-stort-lidande-har-kommit-over-oss-historien-om-trettioariga-kriget

Dick Harrison har skrivit en rad böcker om olika historiska skeenden och personer och denna gång har turen kommit till att skildra Trettioåriga kriget. De flesta svenskar är nog bekanta med konflikten som berörde större delen av Europa under 1600-talets första hälft genom Gustav II Adolf och hans insatser som slutade med att han stupade vid Lützen 1632. Historieskrivningen har i Sverige lidit av visst tunnelseende och ofta har bara den svenska hjältekungens dåd satts i fokus. Detta råder Dick Harrison bot på när han i sitt nya mastodontverk låter oss ta del av det mångfacetterade krigets olika faser och skådeplatser.

Boken inleds med en redogörelse som i stora drag men ändå mycket upplysande behandlar Europa så som det såg ut innan kriget bröt ut. Ofta har Trettioåriga kriget utmålats som ett renodlat religionskrig mellan protestanter och katoliker, och även om den tysk-romerske kejsaren inledde aggressionerna i syfte att kväsa protestantismen så innehöll kriget också en rad lokala konflikter, bland annat den långvariga striden mellan Nederländerna och deras spanska makthavare.

Till en början var det den pfalziske kurfursten som var den katolska ligans främsta motståndare, och efter hans fall spelade en tid även den danske kungen Kristian IV en betydande roll som de protestantiska ländernas förkämpe. Men även han fick se sig slagen och först då gjorde Sverige entré i kriget. Religionen var dock oftast inte huvudfrågan. Politisk makt och landvinningar var i regel mer lockande än Guds godhet, och för t ex Frankrike gällde det att bryta den inringning som man hamnat i då ätten Habsburg tog över både den österrikiska och den spanska tronen.

Harrison skildrar kriget väl – både den storpolitiska verkligheten, männen där bakom, fältslagen och den enskildes umbäranden då den tyska landsbyggden hemsöktes av krigstrupperna återges. Vi får stifta närmare bekantskap med männen bakom konflikten, generalerna Tilly och Wallenstein, liksom stridande furstar och statsmän som Richelieu porträtteras och bidrar tillsammans med bildmaterialet till att ge ett ökat djup till berättelsen.

Boken är utmärkt läsning för den historieintresserade, avvägningen av hur mycket utrymme händelserna ska få gör att både den som uppskattar att läsa om själva krigskonsten såväl som den som föredrar att läsa om politiken i 1600-talets värld bör finna boken intressant och läsvärd. Själv föredrar jag det senare och konstaterar med stor respekt och beundran att Harrison lyckas skildra krigets många scener runt om i Europa utan att lämna några lösa trådar som lätt kan bli fallet när en så lång tid och så många händelser på olika platser ska återges och ändå bli överskådligt. Harrison har återigen bevisat att han inte bara besitter kunskapen utan också förmågan att förmedla den genom ett lättsamt språk som även den utan akademisk bakgrund kan ta till sig. Det är en konst som är få förunnad att kunna få historien att kännas levande och aktuell.

Tack till Ordfront förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris och kan rekommenderas som julklapp till den historieintresserade.

Betyg 5 av 5 

3 reaktioner till “Ett stort lidande har kommit över oss: Historien om Trettioåriga kriget av Dick Harrison

  1. Spännande att läsa dina tankar. Jag ska absolut läsa den här boken någon gång. Troligen ett sommarlov 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.