9789174294330_200_mary-jones-historia-nedtecknad-av-mej-sjalv-och-alldeles-uppriktig-om-mitt-liv-samt-om-dolores-john-silver-sa-som-jag-fatt-det-beratta

Text från förlagets hemsida:

Mary Jones historia är berättelsen från Skattkammarön om Long John Silver, pirater och papegojor, sedd ur kökspigan Marys perspektiv. Det är 1700-tal och en engelsk landsortsflicka tvingas av fattigdom att ge sig ut för att finna en tjänst, hamnar i Bristol och knackar på dörren till krogen Kikaren, som drivs av Dolores och hennes make, ingen mindre än självaste Long John Silver. De ska bli hennes herrefolk och familj. Dolores lär Mary läsa och skriva och det är hon som ger Mary dagboken och uppdraget att teckna deras historia. Mary Jones berättar om sitt liv i dagboken – hur hon skickades bort av sin syster som inte längre kunde ta hand om alla föräldralösa syskon, hur hon får arbete på Kikaren och så småningom, medan åren går, blir mer som en dotter än en kökspiga för Dolores och Silver. Mary Jones historia är ett utsnitt ur en stor klassisk roman där perspektivet är vänt och kvinnorna får kliva fram framför männen. Nu får vi möta arbetet i köket, kroppens alla hemligheter och intimiteter, rädslan för våldet i en rättslös värld, kärleken och sorgen.
I Mary Jones historia är det Mary som talar med en klar och egen röst, helt fristående från både Long John Silver och Skattkammarön.

Elin Boardy har skrivit en bok som utspelar sig i skuggan av en av västvärldens största klassiker, Skattkammarön. Men hon flyttar fokus till kvinnorna, och det är främst deras kamp i männens värld som står i fokus. Boken kännetecknas av ett särpräglat och vackert språk, och Elin Boardy har en oerhört bra känsla för detaljer. Med små medel lyckas hon förflytta sin läsare till 1700-talet och en värld full av smuggling, sjöbjörnar och snacksaliga papegojor. Berättelsen om Skattkammarön är ett verk som helt klart tål att byggas vidare på i modern tid, om författaren behandlar den på rätt sätt. Elin Boardy är verkligen rätt kvinna för den uppgiften.

Tack till Bonnier Pocket för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris samt hos din lokala återförsäljare av pocketböcker.

Betyg 3+ av 5

3 reaktioner till “Mary Jones historia av Elin Boardy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.