9789137137308_200_de-andras-hus

Rachel och hennes son Edmund reser till Tyskland för att ansluta sig till sin make Lewis. Det är sent 40-tal och maken har stationerats i Hamburg efter att krigets segermakter har delat Tyskland i olika intressezoner. Parets äldste son har dödats i bombningarna av Storbritannien och Rachel känner en stor motvilja mot allt tyskt, medan Lewis har ett mera förlåtande sätt och ser de som överlevt kriget på tysk mark som offer de också. Paret ska bo i ett hus som rekvirerats i Hamburg, och Lewis ser inga problem med att ägaren och hans dotter får bo kvar. Men Rachel är inte glad – herr Lubert är en av de förhatliga tyskar som dödat hennes son, trots att han aldrig sympatierat med nazisterna och tvärtom levt ett liv med många av de åsikter som varit förbjudna i Tyskland under det senaste decenniet. Allt eftersom börjar Rachel ändra inställning, men frågan är om hon trots allt får rätt i att det är vågat att sova under samma tak som fienden.

Det finns många romaner om umbäranden, lidanden  – men också kärlek, som utspelar sig i skuggan av Andra världskriget. Oftast äger handlingen rum under brinnande krig, men Rhidian Brook har lyckats skriva en roman som sticker ut ur mängden eftersom den utspelar sig efter krigsslutet och tar upp den viktiga frågan om vad som faktiskt hände med ett samhälle lagt i ruiner. Konsekvenserna av delningen av Tyskland i olika zoner har haft politiska efterverkningar ända in i vår tid.

Boken är välskriven och fokuserar också mycket på att allting kanske inte var svart och vitt, och att gränsen mellan vän och fiende ibland kan vara svår att tyda. Många vanliga tyskar fick också sin del av umbäranden. Personerna är lätta att ta till sig, och det vilar ett vemod över berättelsen som kommer sig av att alla har förlorat någon under kriget, var och en på sitt sätt. Men man kan också skönja ett gryende hopp om en bättre framtid. Jag tycker det är en mycket läsvärd bok som jag hoppas fler kommer att upptäcka och att den inte hamnar i glömska i höstens strida bokström. Den innehåller både kärlek, relationer, hopp och förtvivlan, men också tänkvärda ställningstaganden och politik. Läs den och njut av en riktigt bra roman.

Tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Bokens finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

En reaktion till “De andras hus av Rhidian Brook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.