9789187645051_200_garden

En engelsman är på flykt. Han hamnar i Frankrike och råkar av misstag trampa i en djurfälla i en skog. Hans nästa minne blir när han vakar upp i en ladugårdsbyggnad där en kvinna tagit hand om honom och hans skador. Det visar sig att det är hennes far som äger fällan han fastnat i liksom gården. Han är alldeles för svag för att ta sig någonstans alls, och finner sig utan några större protester i att stanna tills han blir bättre. För kvinnan, Mathilde, är inte oattraktiv och vem skulle få för sig att leta efter honom här?

Fadern är en kärv man som inte gillar honom, men efter en tid blir han godkänd och även anställd för att hjälpa till med en del sysslor som kräver en karl. Men fadern i huset vill inte att han närmar sig döttrarna för mycket, vilket inte är helt enkelt att låta bli då den yngsta gör allt för att vinna hans uppmärksamhet. Samtidigt som ett drama mellan honom och de två systrarna samt den ogillande fadern är under uppseglande på gården ligger det också något ödesmättat i stämningen som vilar över platsen. För liksom han själv har hemligheter inser han snart att det har även familjen på gården…

Simon Beckett har gjort sig känd genom att skriva fyra böcker om rättsantropologen David Hunter, vilka alla översatts till svenska och kan rekommenderas. Nu har han valt att skriva en helt fristående berättelse, och tonen är denna gång en helt annan. Beckett har ett bra språk och vet hur man bygger upp hotfulla stämningar, men det är något som gör att boken inte riktigt faller mig i smaken. Kanske är det att jag saknar stinget som finns i hans tidigare böcker, för livet på lantgården är inte direkt överdrivet spännande. Man vet hela tiden att det finns något outtalat han är på flykt ifrån men det dröjer till slutet innan man får veta vad. Förmodligen bidrar det faktum att författaren valt att berätta hela historien i jag-form utan att huvudpersonens namn nämns mer än i förbigående till att jag får lite svårt att knyta an till honom.

Men Beckett har helt klart skrivit en helt okej spänningsroman, och den som gillar böcker av klaustrofobisk karaktär kan säkert finna den underhållande. Jag skulle dock föredra att han återgår till den typen av böcker han har skrivit förut.

Tack till Minotaur för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

5 reaktioner till “Gården av Simon Beckett

  1. Läste de tre första böckerna om David Hunter men tröttnade på Hunter (jag irriterade mig på att han hamnade i konflikt med alla). Kommer nog att läsa den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.