ensmakebit

Söndag igen och idag en utflykt till vikingatiden i En smakebit på söndag. Den bok jag delar med mig av är nämligen Sigrid av Johanne Hildebrandt, en historisk roman som handlar om Sigrid Storråda. Sigrid har levt i verkligheten, men fakta om hennes liv är det ont om. Däremot finns det en hel del legender och hon har nästintill en mytologisk status. Sigrid var drottning av Sverige till en början, hon var bland annat mor till Olof Skötkonung, men gifte sedan om sig med den danske kungen Sven Tveskägg. Planer på ett giftermål med den norske kung Olav gick i stöpet då Sigrid inte ville anta den kristna läran och efter det hade hon ett ont öga till den norske kungen. I stället blev det äktenskap med dansk/engelske kung Sven, och hon hetsade honom och sonen Olof att gå i krig med Norge vilket ledde till det nordiska krig som resulterade i det mytomspunna och berömda slaget vid Svolder år 1000.

Min smakbit ur romanen kommer från första kapitlet, sidan 9.

Natt härskade när Sigrid skyndade mot mors gravkulle med hjärtat fyllt av förhoppningar. Mörkret förvandlade ekskogen till en annan värld där mörka trädkronor viskade fram sina hälsningar. De vilande kritterna och trälarna som vakade över dem var skuggor på marken. Det prasslade bland träden av oknytt, troll och bestar.
Vanadis, beskydda mig.
Sigrid började springa med rädslan stickande över ryggen. Farmor och de äldsta skulle bli rasande om de visste att hon smitit från gården igen, och ville det sig illa kunde hon bli tillfångatagen och bortförd av någon av Skilfingarnas fiender. Likväl måste hon försöka, för det var bara i natt hon hade sin möjlighet.
Sigrid tryckte ränseln mot hjärtat och klättrade uppför kullen. Först när hon nådde säkerheten på dess topp stannade hon och hämtade andan. Månljuset fick trädkronorna och åkrarna att skimra i natten.
På himlavalvet lyste ljusen från de tolv gudarnas boningar. Sigrid letade med blicken tills hon fann Folkvang, Frejas boning, vaktad av de sex valkyriorna.
”Vaka över mig, anmoder”, viskade hon till de skimrande ljusen medan oron högg i magen. ”Erce, skänk mig av din eviga sejd så att jag förmår öppna portarna till eftervärlden.

9789137136486_200_sigrid

42 reaktioner till “En smakebit på söndag

  1. Nu när man läser detta känner man igen stilen direkt från föregångarna (det var ett tag sen). Ser fram även mot denna. Tack för smakbiten och ha en riktigt bra söndag!

  2. Det hørtes ut som en veldig spennende og interessant bok, den må jeg skrive ned 🙂 Ønsker deg en fin dag!

  3. Jeg har lest Frøya, Idun og Saga av denne forfatteren. Ser det står Sagaen om Valhalla der, så da lurer også jeg på om det er del av samme serien? De tre jeg leste var i alle fall fantastiske bøker.:)

  4. Jag har läst böckerna om Freja, Idun och Saga, men trodde det var klart där, vet inte om jag är sugen på att plocka upp serien igen. Och det mytomspunna och berömda slaget vid Svolder år 1000? Aldrig hört talas om…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.