9789113060118_200_medici_e-bok

Göran Hägg har skrivit en bok om familjen Medici. Boken, Medici: Magnifika miljardärer och mördande mecenater i Renässanens Florens,  behandlar hela ättens historia från det att de var uppkomlingar under tidigt 1400-tal till att de dog ut vid 1700-talets mitt.

Familjen Medici är känd sedan sent 1300-tal och började under tidigt 1400-tal att göra sin lycka inom bankvärlden. De lånade ut och profiterade på bland annat bristen av alun vilket gjorde att de kom att bli ofantligt rika. Men de var fortfaranade bara en borgarsläkt som inte kunde mäta sig med Italiens förnämsta familjer. Men pengar är makt och genom giften och stora investeringar i residensstaden Florens visade familjen Medici att de var att räkna med. De kom att nå den yttersta makten genom att bland annat flera medlemmar av släkten valdes till påve och att de senare upphöjdes till storhertigar. De kom även att gifta in sig i både de franska och habsburgska kungahusen, Katarina de Medici är en av Frankrike mest kända drottningar.

Men allra mest kända blev släkten Medici för sina kulturella bidrag. Konstskatterna i Uffizierna och de arkitektoniska mästerverk som kan skådas i Florens minner om att staden och regionen Toscana var världsledande under renässansen och att det var här några av världens mest kända konstnärer verkade. Men staden var även ett centrum för vetenskapen och Galileo Galilei är en av de vetenskapsmän som stod under storfurstens beskydd.

Göran Hägg har skrivit en lång rad böcker tidigare, bland annat om påvedömet och en biografi över Mussolini. Han har en förmåga att med enkla medel och rappa ordvändningar beskriva flydda tider så att de levandegörs på att mycket bra sätt. Det rika bildmaterialet bidrar till att visualisera Florens och Toscana även för en oinvigd som inte besökt platserna. Det kan annars vara en smula snårigt att hålla reda på alla namn och platser, namn går ju allt som oftast i arv och det myllrade av Giovanni, Lorenzo, Cosimo och Francesco i familjen Medicis släktträd.

Jag tycker också det är intressant att läsa hela historien om familjen Medici. De var mycket begivna på lönnmord, förgiftningar och skandaler i största allmänhet och i övrigt läggs gärna fokus på glansdagarna då renässanskonsten frodades. Men, som författaren själv skriver, de skötsamma furstar som inte drog in sin stat i några krig eller ställde till någon oreda går nästan spårlöst förbi i historien. Göran Hägg försöker dock att lyfta fram och göra även de mer anonyma rättvisa och det tycker jag lyfter hela berättelsen till en högra nivå.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

Lorenzo av Medici 1449-1492 Cosimo I av Medici 1519-1574

Lorenzo il Magnifico och Cosimo I de Medici

3 reaktioner till “Medici av Göran Hägg

  1. En släkting har just köpt och läst boken och verkar väldigt nöjd. Jag kommer låna den så småningom. Verkar vara väldigt spännande ämne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.