9789137142180_200_oga-for-oga-tass-for-tassMaria Ernestam är en av Sveriges mesta uppskattade romanförfattare, och denna gång är hon aktuell med en kortroman där katten spelar en central roll.

Sara och Björn har precis flyttat till landet och allting är perfekt. Ett drömläge strax intill vattnet och trevliga grannar som genast sträcker ut en hand för umgänge över tomtgränserna. Men det finns fler som korsar gränserna, nämligen grannarnas katt som har hela området som sitt revir. Problemet är att Sara och Björns katt inte vågar sig ut när grannkatten stryker runt utanför väggarna. Sara lider med katten som är van att vandra fritt och nu börjar må allt sämre av den ofrivilliga fångenskapen.

Snart börjar grannsämjan knaka i fogarna, grannparet är inte alls så trevliga som det verkade vid första anblick. Småsaker växer till stora dilemman och snart går man omvägar för varandra. Men frågan är hur långt grannfrun är beredd att gå när konflikten trappas upp.

Maria Ernestam har verkligen lyckats fånga problemen med grannsämja på pricken. Det som ibland börjar så bra har i många villaområden slutat i bittra fejder där man tar till handgripligheter. Det förekommer överallt och i de mest skilda former. Det kan röra buskage, utbyggnader eller träd som skymmer solen. Eller just katter som strövar fritt över andras tomter. Katterna spelar en central roll i Ernestams berättelse och självklart är det ett plus för den som gillar djuren. Men det är den mänskliga psykologin som styr berättelsen och det är också den Ernestam fångar så fenomenalt bra.

Ett plus är de mycket vackra illustrationer som pryder sidorna. Men något som drar ner helhetsbetyget är det hastigt påkomna slutet som inte alls faller mig i smaken. Slutet på en bok ska man ju aldrig orda för mycket om, men att säga att det lämnade en hel del lösa trådar tycker jag nog att jag kan tillåta mig.

Boken passar perfekt som present till dig själv eller någon annan som älskar katter, men man behöver inte vara kattmänniska för att avnjuta Ernestams bok, det räcker bra med ett intresse för mänskliga relationer.

Tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris.

Betyg 4- av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.