9789174751833_200_lady-almina-och-verklighetens-downton-abbey_pocket

Den femte säsongen av tv-serien Downton Abbey är i full gång på SVT och vad kan väl passa bättre än att samtidigt läsa om verkligheten bakom serien. Den nuvarande lady Carnarvon, gift med ägaren till Highclere Castle där serien spelas in, har skrivit en bok om lady Almina och hennes familj som levde på godset vid den tidpunkt då serien utspelar sig. Boken har nyligen kommit som pocketbok från Ponto Pocket och är ett måste för alla som älskar serien.

Lady Almina föddes som oäkta dotter till Baron de Rotschild, en av Englands rikaste män. Men hennes bakgrund som utomäktenskaplig dotter fick somliga inom den brittiska aristokratin att rynka på näsan åt Almina, men hon hade ett trumfkort på hand och det var hennes förmögenhet. George Herbert, 5: e Earl av Carnarvon, var i behov av både en lämplig hustru och ett ordentligt tillskott till kassan. Men han var inte en man som var beredd att gifta sig enbart för den skull, utan fattade även tycke för Almina som person.

Earlen var en man med ganska klen hälsa men han var ändå begiven på att resa och se världen långt bortom turistorterna. Med tiden lugnade han dock ner sig en aning och fastande för det antika Egypten. Det var han som finansierade Howard Carters utgrävningar av Tutanchamons grav i Konungarnas dal och enligt sägnen ådrog sig både han och Carter den gamle faraons förbannelse.

Lady Alminas livsverk kom istället att bli inom läkekonsten. Hon lät Highclere Castle bli ett sjukhus under första världskriget där sårade soldater fick både vård och rehabilitering. Hon bekostade allting själv med hjälp av sin far och var mycket noga med att skapa en hemtrevlig miljö istället för ett sterilt sjukhus. Hon tog mycket aktiv del både i vårdandet och i administrationen av sjukhuset, men under krigets senare del flyttade hon verksamheten till London eftersom tillgången på specialistläkare var lättare att upprätthålla där.

Fiona Carnarvon har skrivit en trevlig liten bok om ett bortglömt människoöde som väckts till liv igen genom en tv-produktion. Har man sett serien på tv är det extra intressant att läsa boken eftersom man ser vissa saker som säkerligen har inspirerat manusförfattaren, men också en hel del saker som skiljer sig. Det är också en intressant och lättillgänglig skildring av första världskriget ur brittisk synpunkt. Lady Almina må har varit överklass, men hon var sannerligen inte någon snobb. Hon var inte rädd för att hugga i där det behövdes och inte rädd för att dela med sig av varken omtanke eller ekonomiska resurser. Allteftersom jag läser inser jag att hon säkert var den som många soldater kunde tacka för sitt liv.

Boken lägger en väldigt stor vikt vid kriget och kanske kan jag tycka att det är synd eftersom själva krigsredogörelserna, som i sig är intressanta, bara berörde Alminas liv indirekt. Hon var ju aldrig ute i fält själv. Men samtidigt var det ju en omstörtande händelse och ett internationellt trauma som dominerade och förändrade livet för så många människor, även Almina, att jag kan förstå varför författaren valt att bygga upp boken på det sätt hon har gjort. Kort sagt, en läsvärd pärla för alla som vill läsa mer i Downton Abbeys anda.

Tack till Ponto Pocket för recensionsexemplaret!

Boken finns hos de flesta återförsäljare av pocketböcker och även som e-bok.

Betyg 3+ av 5

article-1204285-004EB24B000004B0-112_634x346

Highclere Castle, Lady Alminas hem.

article-0-0B67A142000005DC-225_306x620

The Lady Herself

6 reaktioner till “Lady Almina och verklighetens Downton Abbey

  1. Jag har länge varit sugen på att se tv-serien Downtown Abby men det har inte blivit av än, så mycket serier och böcker man vill läsa ja och så ska man ju hinna med jobb och vardag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.