9789100139155_200_i-minnets-arkiv

Blanca Perea är en spansk universitetslärarinna med språk som specialitet, men hennes privatliv har gått i kras. Barnen är utflugna och hennes make har lämnat henne för en yngre kvinna. När hon dessutom får reda på att han väntar ett nytt barn tillsammans med den nya är gränsen nådd och hon känner för att fly från allting. Utvägen blir att hon får en tjänst vid ett universitet i Kalifornien, ett slags utbytesarbete som anordnas av en stiftelse. Jobbet hon ska göra är att strukturera upp en exilspanjors gamla arkiv som stått orört i många år. Spanjoren i fråga, Andrés Fontana, ägnade många av sina sista år åt att kartlägga spanjorernas missionsstater i Kalifornien och kom på så sätt att bli en viktig man för skrivandet av delstatens historia.

Blanca kommer Fontana nära genom att gå igenom hans papper, men hon blir fundersam när en annan språkprofessor vid namn Daniel Carter börjar slå sina lovar kring henne. Vem är han egentligen? Det verkar som han kände professor Fontana för länge sedan, men varför är han i så fall intresserad av det hon gör? För att hedra professorns och vännens minne eller för att han är ute efter en hemlighet från det förflutna?

Jag läst förra året María Dueñas debutroman Tiden där emellan och blev helt betagen. En riktigt bra roman som hade allt! Och självklart ville jag då också lästa I minnets arkiv. Det är en riktigt välskriven roman som ibland flirtar med feelgood-genren men utan att bli någon sliskig kärlekshistoria. Istället är det mer fokus på att Blancas tillvaro vänts uppochned och där kan igenkänningsfaktorn för många säkert vara stor. Jag gillar att vi får följa både hennes liv, men också Andrés Fontanas och Daniel Carters liv parallellt. Genom de senare får vi ta del av delar av den spanska 1900-talshistoriens miljöer och stämningar. Man får också som läsare en inblick i Kaliforniens historia, och områdets förflutna som spansk provins. Det väcker mitt intresse och får mig vilja läsa mer om ämnet.

María Dueñas har en förmåga att väva samman nutid och dåtid så att det känns väldigt naturligt. Man behöver inte vara historieintresserad för att läsa boken, men ändå får man lite av den varan på köpet. Men framförallt får man en riktigt bra roman kryddad med ett lagom stort mysterium och såväl välsvarvade karaktärer som härliga miljöer, både hämtade från Spanien och från amerikanska universitet. Kanske undrar jag ett tag vart allt ska leda, efter att ha läst halva boken har jag lite svårt att se den röda tråden. Men så knyts allt samman och slutet blir riktigt spännande. En perfekt roman att mota bort höstmörkret med! Jag kan verkligen rekommendera både I minnets arkiv och Tiden där emellan som finns som pocket.

Tack till Albert Bonniers förlag för e-boken jag fick som recensionsexemplar!

Boken finns hos bland annat Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “I minnets arkiv av María Dueñas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.