September månad har bjudit på ett extremt bra läsflyt. Så bra flyt har jag inte haft sedan januari i år. Vad beror då det på? Ja, bra böcker som varit svåra att lägga ifrån sig är nog den främsta förklaringen. 13 böcker har i alla fall blivit lästa att jämföra med augusti månads 7. Nästan dubbelt så många alltså. Jag känner mig riktigt nöjd och hoppas att oktober fortsätter i samma anda. Dessa böcker har jag läst:

 1. Odödlig – Sharon J Bolton Betyg 5 av 5
 2. Fiolen från Auschwitz – Maria Ángles Anglada Betyg 3 av 5
 3. De utstötta – Elly Griffiths Betyg 4 av 5
 4. Dirigenten från S:t Petersburg – Camilla Grebe & Paul Leander-Engström Betyg 4 av 5
 5. Att inte vilja se – Jan Guillou Betyg 4 av 5
 6. Erik XIV: Prakt. Drömmar. Mörker – Herman Lindqvist Betyg 4 av 5
 7. Ulrikas bok – Maria Gustavsdotter Betyg 4 av 5
 8. Gone Girl – Gillian Flynn Betyg 3 av 5
 9. Frostbiten – Marion Nyström Betyg 3 av 5
 10. Mordet på Orientexpressen – Agatha Christie Betyg 3 av 5
 11. Svart gryning – Cilla & Rolf Börjlind Betyg 5 av 5
 12. Barfotadrottningen – Ildefonso Falcones Betyg 3 av 5
 13. Zack – Mons Kallentoft och Markus Lutteman Betyg 3 av 5

Månadens bästa: Odödlig av Sharon Bolton är månadens favorit. Men Svart gryning av Cilla & Rolf Börjlind var också riktigt bra och kammade hem fullt betyg.

Månadens besvikelse: Gone Girl hade jag extremt höga förväntningar på. Boken var inte dålig men heller inte alls vad jag väntat mig. Barfotadrottningen blev jag också besviken på eftersom jag tyckte mycket om föregångaren Katedralen vid havet.

Månadens historiska: Erik XIV av Herman Lindqvist. Herman kan man lita på, han levererar alltid.

Månandens klassiker: Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie. Kul att läsa om Poirot i en fantastiskt fin nyutgåva.

Månadens nykomling: Marion Nyström läser jag gärna mera av. Den här månanden läste jag hennes debut Frostbiten.

Månandens överraskning: Att jag, som inte intresserar mig nämnvärt för finansmarknaden, tyckte att Dirigenten från S:t Petersburg var så bra!

Månandens debatt: Jan Guillou lyckas alltid skapa debatt om stort och smått. I och med släppet av Att inte vilja se som jag har läst denna månad uppstod en het debatt om vad svenskarna visste om vad som egentligen hände i Nazityskland. Jan Guillou menar att man inte visste förrän efter kriget även om rykten kanske förekom och en rad historiker gick då i taket och menade att man visste mycket väl, annars var man blind.

Utmaningarna: Tre på tre har jag inte riktigt kommit igång med eftersom jag haft många recensionsexemplar som pockat på uppmärksamhet. Bättring där. Mias bokhörnas spänningsutmaning är dock avklarad. De utstötta av Elly Griffiths var månadens val där, och för oktober planerar jag att läsa Lång väg hem av Eva Dolan.

9789113059693_200_svart-gryning 9789174996241_200_ododlig_pocket

Månandens favoriter

9789164204394_200_att-inte-vilja-se 9789187319426_200_gone-girl_pocket

Månandens snackisar. Gone Girl har premiär på bio inom kort.

12 reaktioner till “Månadssummering september 2014

 1. Ska snart läsa Gone girl. Älskade Mörka platser så mina förväntningar är skyhöga. Jag kanske ska skruva ner dem lite för att inte bli besviken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.