9789113059693_200_svart-gryning

I den tredje boken om det något omaka utredningsparet Olivia Rönning och Tom Stilton har Olivia fått tjänst vid polisen i Skåne, Höganäs närmare bestämt.  Hon blir dock snabbt återkopplad till rikspolisen i Stockholm och sin vän Mette Olsäter då en liten flicka blir mördad och mycket tyder på att mordet kan ha rasistiska förtecken. Olivias chef är en gammal bekant till Mette Olsäter och då ytterligare ett barn med utländska rötter mördas i Stockholm blir Olivia länken mellan de två utredningarna.

Det är med en lättnadens suck hon lämnar Skåne eftersom hon själv blivit både hotad och känner sig förföljd. Men frågan är om hon undkommit hotet bara för att hon flytt tillbaka till Stockholm? Tom Stilton har lyckats ta sig upp ur den miserabla tillvaro han förde tidigare som uteliggare, men grunnar ännu över ett olöst fall från hans tid på rikskrim. När det visar sig att den som mördat de små barnen verkar ha samma DNA som den som en gång mördade Jill, hans gamla ouppklarade fall, blir han inblandad. Spåren pekar mot skärgården som Tom känner som sin egen ficka från uppväxtåren och han gör egna efterforskningar, och får Olivia med sig. Är morden en okänd rasistgrupperings verk eller finns sanningen mycket längre tillbaka i tiden?

Utan att hösten ännu är långt kommen och trots att det finns många bra böcker kvar att läsa tror jag mig redan nu kunna säga att Cilla & Rolf Börjlind har skrivit en av höstens mest spännande svenska deckare. De blir bara bättre och bättre för varje bok. Karaktärerna, den unga polisen Olivia, och den f d kriminalaren/uteliggaren Tom är ett oförglömligt par som går utanför ramarna genom sin annorlunda vänskap och därför blir intressanta att läsa om. De liknar helt enkelt inga andra man läst om i andra bokserier, och det ska författarparet ha en eloge för då poliser i deckare lätt blir stereotypa. Jag gillar dem, särskilt Olivia Rönning.

Berättelsen känns väldigt aktuell med tanke på den debatt kring invandring och rasism som just nu pågår ganska intensivt både i media och på sociala nätverk. Det är ett ämne som berör och väcker känslor hos de flesta, åt ena eller andra hållet, och det är ett smart drag att göra en deckare av det som på så sätt hamnar helt rätt i tiden. Något annat jag tycker är imponerande är att författarparet får allting att stämma. Det blir aldrig långrandigt, texten har både driv och tempo. Men samtidigt fångas stämningarna väldigt väl. Jag kan verkligen känna olusten komma krypande när Olivia känner sig iakttagen och under hennes och Toms nattliga utfärder i skärgården. Men samtidigt finns också en ytterst känslosam och träffande dialog mellan mor och dotter om Olivias döde far och alla de minnen han lämnat efter sig. Det är kännetecken för ett skickligt författarskap som vet hur man fångar och berör sina läsare. Så hatten av för det, Cilla och Rolf Börjlind!

Tidigare böcker i serien är Springfloden och  Den tredje rösten. Mitt tips till er som inte har läst dem är att göra det, men liksom de flesta serier tjänar böckerna på att läsas i rätt ordning.

Stort tack till Norstedts för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos bland annat Bokus och Adlibris.

Betyg 5 av 5

10 reaktioner till “Svart gryning av Cilla & Rolf Börjlind

  1. Läste ut första delen i dag, så otroligt bra! Jag har trott att jag inte är så mycket för deckare, men där får jag lov att ändra mig, för nu måste jag läsa de andra delarna också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.