Christie_MordetPaOrientexpressen_3D-286x400

I höst ger Bookmark förlag ut en del av Agatha Christies klassiska deckare i nyutgåva. Både nyöversättning och nya, fina omslag är aktuella och jag har läst Mordet på Orientexpressen.

Hercule Poirot är på hemväg från fjärran östern och ämnar resa med Orientexpressen. Med på tåget finns även en rysk grevinna, en ungersk diplomat och en rad andra personer. Poirot studerar dem och deras egenheter i tystnad, men väljer att främst umgås med sin vän järnvägsdirektören. Men så blir tåget insnöat i bergsmassiven på Balkan och samtidigt blir en man mördad. Mannen är amerikan och har samma kväll bett Hercule Poirot om beskydd, han känner sig hotad. Men Poirot hade inte lust att åta sig uppdraget eftersom han finner mannen motbjudande.

Utredningen börjar, insnöade som de är måste det vara någon av de som finns på tåget. Men när läkaren i församlingen påvisar att mannen verkar ha blivit knivhuggen av både någon som är vänsterhänt och någon som är högerhänt får Poirots små grå celler fullt upp. Är det två mördare han letar efter? Och är verkligen den mördade amerikanen den han utgav sig för att vara?

Mordet på Orientexpressen utkom första gången i mitten av 30-talet men känns som en tidlös historia. Jag tycker mycket om miljöerna och andan från mellankrigstidens Europa och jag tycker att den fångas bra, och den har lyckats följa med i nyöversättningen på ett galant sätt.

Trots att jag kommer på mig själv med att ha sett flera filmatiseringar av Mordet på Orientexpressen och att spänningen därför förtas en del så uppskattar jag att läsa boken mycket, och det säger en hel del om kvalitén. Den brittiska humorn och sarkasmen genomsyrar Poirots tankar om medresenärerna och sätter färg på berättelsen. Kort sagt, en klassiker som alla borde läsa.

Tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

9 reaktioner till “Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.