9789187319426_200_gone-girl_pocket

Nick och Amy Dunne lever i New York, de är det perfekta paret och har allt. Men så förlorar de både sina jobb och ekonomin sviktar. Allt som var självklart tidigare vänds uppochned. Då Nick dessutom får reda på att hans föräldrar är sjuka bestämmer de sig för att flytta tillbaka till hans hemstad Missouri för att komma dem nära och samtidigt starta ett nytt liv.

Men något nytt liv blir det inte, i alla fall inte i positiv bemärkelse. Amy vantrivs, både med staden långt ute i mellanvästern och med den uppkomna situationen. Hon är van att vara den rika flickan som gör som hon vill, och samtidigt är Nick otrogen med en ung studentska. Plötsligt är Amy borta. Frågan är vart hon har tagit vägen och om det är Nick som röjt sin omedgörliga fru ur vägen för att kunna börja om med den yngre kvinnan. Eller är han bara offer för en fruktansvärd komplott?

Gone Girl är en bok som lovprisats som en mycket rafflande, skruvad och innovativ thriller världen över och självklart hade jag höga förväntningar på boken. Men jag förstår faktiskt inte alls vad denna hype grundas på. Jag tycker inledningen på boken är otroligt seg. Det tar nästan hälften av den 550 sidorna innan det faktiskt händer något. Gillian Flynn har förvisso ett rappt och målande språk men också en förkärlek för att beskriva allting i detalj. Det gör att historien i mitt tyckte blir ganska upprepande.

Men det finns styrkor i boken också. Gillian Flynn är en författare som vet hur man ska manipulera sina läsare och hon vet också precis hur hon ska bygga upp stämningen. Hon kryddar texten med en hel del ironi över det amerikanska samhället och dess ideal och det tycker jag är uppfriskande. Men karaktärerna är ganska svåra att uppbåda något intresse för eftersom både Amy och Nick är otroligt egoistiska. Visst, det är en del av berättelsen, men jag tycker ändå att det blir lite tröttsamt att följa dem. Omdömet blir alltså att jag är ganska besviken på Gone Girl, men jag kommer nog att ge Gillian Flynn någon mer chans och läsa hennes andra två böcker, Mörka platser och Vassa föremål.

I höst kommer Gone Girl även på bio.

Tack till Pocketförlaget för recensionsexemplaret!

Andra som recenserat boken är:

Lottens bokblogg – Zellys bokbloggMaddes bokbloggBokfrossa

Betyg 3 av 5

10 reaktioner till “Gone Girl av Gillian Flynn

  1. Jag gillade verkligen den här boken. Men det är tur att vi alla har olika smak 🙂 Ser fram emot filmen, får se om jag ser den på bio eller väntar tills den kommer ut på dvd.

  2. Åh, jag tyckte inte alls att den var seg. Jag tyckte tvärtom att den var riktigt fängslande. Sedan bjuder den ju dessutom på en del överraskningar..
    Jag gillade även Mörka platser. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.