9789175450612_200_ulrikas-bok

Ulrika är prästdotter och lever på Orust vid 1600-talets mitt. Hon är dock inte särskilt intresserad av att leva efter de stränga regler hennes far sätter upp och då hennes kusin Andreas kommer på besök leder han henne i fördärvet. De rymmer med ett löfte om ett lyckligt liv tillsammans, men så snart Andreas lurat kjolarna av Ulrika överger han henne. Den bortskämda flickan som är van vid det bekväma livet hemma på prästgården står nu alldeles ensam i världen. Att återvända hem är inget alternativ, utan istället väljer hon att försöka finna Andreas.

På stadens marknad träffar hon en grupp romer, och hon slår följe med dem efter löfte om beskydd mot att hon sjunger och dansar. Med i gruppen finns Miriam, som är jämngammal med Ulrika och de blir snart vänner. Men under hösten reser de längre och längre in i Norge där det blir allt glesare mellan marknadsplatserna. Snart går allt fel, de tvingas sälja sina kroppar för att överleva och den ena av männen flickorna har följe med dör. Den andre drar sig inte för att utnyttja dem och Ulrika tvingas till saker hon inte vill. Frågan är vad som kommer hända, kommer några vänliga människor förbarma sig över henne, och hur ska hon då kunna lämna Miriam?

Maria Gustavsdotter har författat en rad historiska romaner tidigare, men det här är den första jag läser. Det märks att hon har gjort en gedigen research och det är spännande att läsa om 1600-talets Sverige och de landskap som ännu var danska. Men jag känner stundtals att jag inte riktigt får grepp om det tidstypiska. När jag läser om Ulrika kunde hon ha levat under vilket århundrade som helst om det inte varit för krigen som nämns i periferin.

Det är dock ett lättläst och spännande äventyr att läsa om och vi får även följa Ulrikas syskon och övriga familj hemikring. Karaktärerna är lätta att ta till sig, man vill gärna veta hur det går för Ulrika. Kanske att jag tycker att hon är lite karsk för sin tid, jag undrar vilka flickor som skulle ha vågat satt sig upp mot sin far och mor som hon gör, men å andra sidan hade en alltför timid flicka inte varit särskilt spännande att läsa om och jag förstår att Maria Gustavsdotter har valt att krydda berättelsen lite med en färgstark karaktär för att vi ska vilja följa hennes resa. Så läs och njut av en stunds flykt till en annan tid, det är mitt tips.

Boken finns som inbunden och e-bok, hos Bokus och Adlibris.

Tack till Historiska Media för recensionsexemplaret!

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.