9789100139506_200_erik-xiv-prakt-drommar-morker

Herman Lindqvist är aktuell med en ny svensk kungabiografi och denna gång handlar det om Erik XIV. Herman Lindqvist är känd sedan tidigare för att ha skrivit en rad böcker om både svensk och utländsk historia, bland annat en serie band om Sveriges historia och biografier över Napoleon och Solkungen Ludvig XIV.

Erik XIV föddes som äldste son till Gustav Vasa och Katarina av Sachsen-Lauenburg. Han var ett efterlängtat barn då uppkomlingen Gustav Vasa ville ha en legitim son för att befästa sin allt annat än säkra kungatron och att Erik då var son till en tysk furstinna av blått blod stärkte hela hans regim. Födseln sägs i efterhand ha varit full av onda tecken eftersom Erik föddes på Lucianatten, då djävulen sas vara i sitt esse.

Drottning Katarina avled kort efter Eriks födsel och Gustav Vasas andra barn kom att få den högadliga Margareta Leijonhufvud till mor. Detta kom att stå emellan syskonen längre fram då Erik hamnade i strid med sina bröder och de kunde räkna med stöd från talrika släktingar inom högadeln medan Erik hänvisade till sitt blåa blod.

Erik har gått till historien som en galen kung, mytomspunnen genom att ha fängslat sin bror Johan (III), mördat framträdande medlemmar av riksrådet (Sturemorden) och slutligen förgiftats av arsenikspetsad ärtsoppa i fångenskapen på Örbyhus. Han friade till drottningen av England, Elisabet I, och ville gifta bort sin bror Magnus med Maria Stuart. Långsökta planer med moderna mått mätt, men för dåtiden var de inte så långt utom räckhåll som kan tyckas. Herman Lindqvist avlivar en hel del myter och framhåller att Erik XIV var en renässanskonung, ett barn av sin tid. Trots uppenbara mentala problem (som fler i familjen Vasa också led av, bland annat syskonen Magnus och Sofia) var inte Erik XIV den tyrann som eftervärlden och hans antagonister ofta utmålat honom som.

Äktenskapet med Karin Månsdotter samt det överambitiösa kriget med Danmark kom att bidra till Eriks fall, men det faktum att han tyckte sig ana konspirationer bland bröder och högadel var han inte ensam om. Även Henrik VIII var som bekant snabb med att låta huvuden rulla.

Herman Lindqvist är en mästare på att ge historien liv, och så även i denna bok. Många historiker får se sig slagna på fingrarna då Lindqvist äger förmågan att rycka med läsaren, såväl den med förkunskaper som den utan, och får oss att se människan Erik Vasa som genom åren dolts under en rad mytomspunna händelser. Det blir aldrig långrandigt, vilket kan vara lätt hänt i en biografi, och det rika bildmaterialet lättar upp läsningen och ger oss något att referera till genom att bland annat sätta ett ansikte till namnen som förekommer i boken.

Med tanke på att det mest kända verket om Erik XIV som än idag hänvisas till skrevs av Ingvar Andersson 1935 tycker jag det var på tiden att det kom en ny bok om denna kung. En allmänbildande bok som är lätt att ta till sig är mitt omdöme om Erik XIV: Prakt. Drömmar. Mörker.

Stort tack till Albert Bonniers förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “Erik XIV: Prakt. Drömmar. Mörker – av Herman Lindqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.