9789174751581_200_dirigenten-fran-st-petersburg_pocket

Tom Blixen arbetar vid en rysk investmentbank och har sitt livs affär med ett av Rysslands största oljebolag på gång. Oljebolaget vill köpa upp ett annat bolag och arbetar för att köpa 49 % av aktierna från en delägare och 2 % från Tom Blixens goda vän och kollega Fredrik. På så sätt kommer bolaget att få majoriteten av andelarna och allt verkar vara en helt vanlig och för den ryska finansvärlden ovanligt laglig affär. Men så blir ägaren till den större aktieandelen mördad, och snart omkommer även Fredrik i ett sprängattentat. Man tror att det är ett terrordåd, men då även hans hustru mördas efter en brutal biljakt står det klart att någon är beredd att göra vad som helst för att stoppa affären. Kvar lämnas Tom med Olgas och Fredriks dotter Ksenia som han blir förmyndare för. Nu är det hon som äger 2 % av aktierna och Tom inser att han måste göra allt som står i hans makt för att skydda flickans liv.

Men det finns fler saker som vilar i det fördolda. Tom Blixen, liksom vännen Fredrik, är båda svenskar som gjort sin lycka i Ryssland efter Sovjets fall. Men Tom hemsöks av någonting som hände hemma i Sverige, någonting som fick honom att fly och aldrig vilja återvända. Han tror att han är ensam om att ha hemligheter, men får reda på att Fredrik gjort sig skyldig till ett mord en gång för länge sedan. Kanske är det trots allt inte aktierna det handlar om. Eller så finns det ett samband, och frågan är hur han ska kunna skydda Ksenia när ingen går att lita på.

Camilla Grebe är sedan tidigare känd för att ha skrivit en rad deckare tillsammans med sin syster Åsa Träff. Nu har hon slagit sin påse ihop med Paul Leander-Engström som själv arbetat på den ryska finansmarknaden och äger en god inblick i systemet. Det märks tydligt i berättelsen att det finns en god kännedom både om detta och om den ryska nationen med alla dess seder och bruk. Men jag är inte så intresserad av själva den ekonomiska biten av berättelsen, och det är tur att det finns många fler aspekter som gör att mitt intresse hålls vid liv.

För det är en mångbottnad och hela tiden mycket spännande historia. Den vinner på att utspela sig i en annorlunda miljö, även om såklart de ryska namnen kan vara lätta att snubbla över i läsningen. Men jag fattar tycke för huvudpersonen och ser verkligen fram emot att läsa även den andra delen, Handlaren från Omsk, som kommer i dagarna. Denna bok är nämligen den första i en planerad trilogi. Om jag ska placera boken i ett fack blir det nog till att kalla den för en thriller, för det snabba tempot och de tvära kasten i handlingen är vad som utmärker hela historien. Jag kan verkligen rekommendera den för den som vill läsa något riktigt rafflande.

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Dirigenten från S:t Petersburg av Camilla Grebe & Paul Leander-Engström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.