9789146225591_200_leona-tarningen-ar-kastadDetta är Jenny Rognebys debutroman. Den handlar om en liten flicka som rånar en bank, kladdig av blod och med en nalle i handen. Naturligtvis måste något annan ligga bakom. Men vilken vuxen människa skulle kunna komma på tanken att använda ett barn för sina egna syften på det viset?

Utredningen hamnar på Leona Lindbergs bord. En hårdförd snut, morsa och människa. Hon är bra på att manipulera och kan ena sekunden vara len som sammet och i nästa hård som granit. Ganska snart står det klart att hon inte alls var ofrivillig att ta sig an utredningen av rånen utan har sin chef som i en liten ask då hon ser till att han ger henne det ansvaret. Men vad är det egentligen Leona döljer eftersom hon är så angelägen att få utreda just detta brott?

Läsaren förstår ganska snart att Leona lever ett dubbelliv. Dels en mamma mitt i karriären, med en svårt sjuk son och en man som vill flytta till villa. Men samtidigt är hon en kvinna som spelar poker hela nätterna och inte känner några sympatier med sina medmänniskor. Allt det andra, ett vanligt jobb och en familj är bara ett skådespel för att verka vanlig. Men Leona är inte vanlig, långt därifrån. Och visst finns det orsaker till att hon är den hon är, men framförallt drivs hon av sina inre demoner som hela tiden talar om för henne vad hon måste göra.

Jenny Rogneby har lyckats med den ovanliga prestationen att med denna kriminalroman bjuda oss på en nyskapande och mycket spännande historia. Leona liknar inte de stereotypa poliserna, och även om hon knappast vinner pluspoäng på sitt sympatiska sätt så är det en karaktär man fastnar för och gärna läser vidare om. Det är en smula svårt att recensera den dock, många tvära kast i berättelsen gör det svårt att beskriva den utan att avslöja för mycket.

Det är just att detta känns nytt och fräscht inom en väldigt inrotad genre som gör att jag fastnar för den. Jag kan inte påstå att förväntningarna var skyhöga direkt, en arbetande småbarnsmor kändes inte innovativt. Men jag hade väldigt fel, och LEONA – Tärningen är kastad blir en bok jag sträckläser. Slutet ska man ju inte tala för mycket om, men jag kanske tycker att det lämnades lite många lösa trådar. Samtidigt blir jag sittande med en cliffhanger av rang på sista sidan, så att det kommer en uppföljare känns ganska självskrivet. Frågan är bara när, för jag behöver den nämligen nu direkt.

Stort tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret.

Boken finns hos Bokus, Adlibris och hos din lokala bokhandel.

Betyg 5 av 5

16 reaktioner till “LEONA – Tärningen är kastad av Jenny Rogneby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.