9789174612097_200_glom-inte-att-lasa_pocket

I denna brittiska kriminalroman får vi följa Cathy i hennes två liv. Före och efter det som kom att förändra henne totalt, och historierna berättas parallellt.

Hon är ung och ganska vilsen när hon möter Lee. Drömmannen, men en hemlighetsfull sådan. Hennes föräldrar är döda och hon lever livets glada dagar med långa krogrundor tillsammans med tjejkompisarna. Men med Lee känns allt så rätt. Hon ändrar sin livsstil och kommer allt längre ifrån sina vänner.  Allteftersom tiden går börjar Lee att utöva allt större makt över henne. Han kontrollerar hennes vardag, hon får inte längre gå till posten utan hans medgivande. När hon inte gör honom till viljes blir han våldsam, och hennes vänner tror inte på henne. Han har duperat dem till att tro att Catherine är inne i en period då hon mår dåligt psyksikt och att alla skador hon har är hennes eget verk.

Några år senare möter vi Cathy som den hon är efter att till sist kommit undan Lee. Hon är skör och svag och lider av ett maniskt kontrollbehov för att hela tiden förvissa sig om att hon är i säkerhet. Men så flyttar psykologen Stuart in i samma hus och han både hjälper och förstår henne då hon mår som sämst. Samtidigt börjar känslorna spira emellan dem. Tills nyheten att Lee kommer att släppas ur fängelset slår ner som en bomb. Kommer han att söka upp henne igen och fullborda det han inte avslutade innan han låstes in? Är Catherine, och även Stuart, i livsfara?

Elizabeth Haynes har skrivit en riktigt svart roman om mänsklighetens baksida och hur det kan bryta ner en människa att leva i ständig terror. Hon arbetar själv vid polisen, och det ligger nära till hands att tro att hon har tagit med sig en del erfarenheter och människoröden från sitt yrke när hon skrev Glöm inte att låsa. Det är en välskriven och spännandes bok, man vill hela tiden få reda på vad som kommer att hända här näst. Elizabeth Haynes väcker onekligen tvekan hos sina läsare, vem kan man egentligen lita på, och är man verkligen säker bara för att dörren är låst? En bok att läsa med lamporna tända.

Jag tycker verkligen hon lyckas fånga det psykologiska spelet mellan den dominante mannen som vill kontrollera kvinnan och kvinnan som från att ha varit en självständig ung tjej som tänkt att misshandel är något hon aldrig skulle hon aldrig acceptera till att bli en undergiven och nedbruten individ som inget annat törs än att lyda. En läsvärd och mycket otäck historia. Och långt mycket mer än bara en vanlig deckare med den ordinarie polisutredningen. Det enda jag kan tycka är negativt är att Cathys kontrollrundor av lägenheten med omnejd upprepas i detalj gång på gång. Det hade kanske räckt med att beskriva dem vid valda tillfällen och däremellan nöja sig med att tala om att hon ”gjorde sin vanliga kontroll av dörrar och fönster”. Jag hade förstått utmärkt väl vad det var frågan om ändå.

I början av september kommer nästa bok av Elizabeth Haynes på svenska. I död och lust heter den och ges ut av Lind & Co.

Boken finns som pocketbok hos BokusAdlibris och CDON.

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Glöm inte att låsa av Elizabeth Haynes

  1. Denna verkar så läskig att jag nästan tvekar att läsa den. Men på samma gång kan jag tänka mig att den är intressant (om man nu kan säga så). Tack för tipset!

  2. Har haft den i mobil/på platta som e-bok en längre tid, men inte riktigt tagit mig an den. Nu ser jag att det är dags. Har redan börjat… Tack för att ni pushar på.

  3. Läste denna bok i helgen och det var den läskigaste bok jag läst på länge. Den var fängslande från första till allra sista sidan. Rekommenderas kraftfullt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.