9789164204318_200_bjorndansenLeo är ingen vanlig kille. Han är bankrånare. Närmare bestämt han och hans två brödet samt den bäste vännen som tillsammans utgör den hänsynslösa Militärligan som håller Sveriges banker i skräck. Kupp efter kupp genomförs med exakt precision. Ingenting får gå fel, och det gör det inte heller. Ligan verkar inte ha någon koppling till den övriga organiserade brottsligheten och gäckar polisen gång på gång. Men var kommer de ifrån och hur kunde de bli de som de blev?

Leo och hans bröder växer upp i ett hem med en våldsam far. Han slår inte sina barn, men han lär dem vad respekt och sammanhållning är. Den som sviker är föralltid förvisad från gemenskapen och det är där våldet kommer in i bilden. Den som sviker eller går emot familjen är att betrakta som fredlös. Han lär sina söner hur man slåss. Han lär dem vad stolthet är och att aldrig låta någon kränka den. Framförallt Leo, som är äldst, får inpräntat i sig att familjen går före allt och att han som storebror är den som ska skydda sina brödet. Men så vill inte deras mamma leva tillsammans med mannen hon fött tre söner längre och han slår henne sönder och samman. Familjen splittras och sönerna väljer sin mor.

Så är de inte längre barn utan vuxna män. Män som vill visa sig värdiga, som vill bevisa något. Kanske för en far som de alltid trott sett ned på dem, kanske för sig själva. Det gäller framförallt Leo. Bröderna har en gemensam byggfirma, den perfekta täckmanteln för kriminell verksamhet. Efter att ha rånat ett militärt vapenförråd på ett så skickligt sätt att ingen ens märker något förrän på en kontrollrunda sex månader senare är de beredda. Både materiellt och mentalt. Nu börjar deras karriärer som bankrånare, och för varje rån triggas de att göra en ny, mer avancerad kupp. Men så kommer den dagen då slitningar uppstår mellan bröderna. Leo, den självutnämnde ledaren, får höra att hans bröder inte längre vill. Risken att åka fast ökar för varje gång de genomför ett rån, och plötsligt vill de leva ett vanligt liv. Men Leo är inte beredd att ge sig. Han vill genomföra en sista stor kupp. Samtidigt inleder han en katt- och råtta-lek med den utredande polisen och frågan är om han tagit sig vatten över huvudet eller om han kommer gå till historien som tidernas värsta bankrånare?

Berättelsen om Leo och hans bröder bygger på verkliga händelser som i denna kriminalroman fått stå som bakgrund till fiktionen. Det är en mycket skickligt berättad historia. Anders Roslund är ett välbekant namn inom den svenska spänningslitteraturen efter serien om Ewert Grens, men nu bjuds vi på en helt ny berättelse. Det märks att berättartekniken finns där, och att författarparet behärskar den. Men stundtals drunknar historien lite i detaljerna. Det omfångsrika formatet gör att tempot dras ner en aning, och jag tror att boken kunde ha tjänat på att kortas ned en del. Men utan att avslöja för mycket kan jag säga att upplösningen är bland det mest spännande man kan läsa just nu.

Roslund & Thunberg skriver om ett Sverige och en kriminalitet som är så långt från den bestsäljande mysdeckaren man kan komma. Här är det blodigt allvar varenda sekund, och det känns mycket trovärdigt. De vet vad de talar om. Att boken bygger på verkliga händelser gör att den känns stabil och övertygande. Jag tror inte att det hade varit möjligt skriva en liknande berättelse som enbart varit fiktiv och fått den att bli såhär bra. Framförallt de partier som utspelas i dåtid och som skildrar brödernas barndom fångar mig. Känslorna, stämningarna och psykologin är mycket bra skildrade där. Jag tycker också att spelet mellan bröderna i vuxen ålder är skickligt återgivet. Slitningarna som uppstår när de individuella viljorna börjar göra sina röster hörda gentemot gruppens intressen tillhör också bokens styrkor.

Det enda jag egentligen har att anföra emot den är att jag tycker den är för lång. Men den som gillar att läsa hårdkokt svensk kriminallitteratur kommer säkert att tycka mycket bra om Björndansen.

Stort tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris samt din lokala bokhandel.

Betyg 3+ av 5

3 reaktioner till “Björndansen av Roslund & Thunberg

  1. Jag är lite nyfiken på den, men har inte riktigt bestämt mig än. Efter att ha läst din recension tänker jag att jag kanske kan vänta på pocketutgåvan istället…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.