9789174994179_200_livradd_pocket

I andra boken om Lacey Flint får vi följa med till Cambridge och dess universitetsmiljö. Det är nämligen något märkligt som pågår där, en rad unga flickor har tagit livet av sig och Scotland Yard misstänker att det är någon eller några som triggar dem till att begå självmord. På plats i Cambridge finns även psykologen Evi, som vi tidigare stiftat bekantskap med i Ond skörd. Lacey Flint får uppdraget att gå undercover och infiltrera universitetet i form av psykologistudent. Hennes överordnade och trätobroder Mark Joesbury ger henne order om att verka lite lagom skör och instabil, allt för att utgöra en perfekt måltavla för självmordsgruppen de är på jakt efter.

Det dröjer inte innan Lacey börjar råka ut för konstigheter. Mardrömmar av samma slag som den flicka som tidigare hade en hennes rum och nu ligger svårt bränd på sjukhus efter att ha tänt eld på sig själv, en känsla av att vara övervakad och sexistiska invigningsriter vid universitetet gör att hon stundtals börjar tvivla på sitt förstånd. Det samma gäller för Evi, eftersom någon verkar känna till hennes värsta mardrömmar och farhågor. Frågan är bara hur stor fara Lacey egentligen svävar i. Kan hon lita på någon alls och kan Mark Joesbury verkligen rädda henne om operationen går över styr?

Sharon Bolton, ibland omskriven som S J Bolton, har snabbt vuxit till en av de mest lästa brittiska kriminalförfattarna tack vare sin serie om Lacey Flint, och det är fullt förståeligt. Hon bemästrar verkligen spänningsgenren på ett fantastiskt sätt. Hon vet exakt vilka knappar hon ska trycka på för att få även den som vanligtvis inte är mörkrädd att dra sig för att släcka lampan. Språket är rappt, karaktärerna har allt man egentligen kan begära (dvs man kan både känna med dem och reta sig en aning på dem), och hela tiden hålls läsaren i ett fast grepp. Man vill helt enkelt inte sluta läsa förrän sista sidan är avslutad.

Har då Bolton några nackdelar. Ja, det här med att återvinna karaktärer från tidigare böcker är något som jag känner mig en smula kluven inför. Nu råkar jag ha läst Ond skörd där Evi och Harry figurerar (en mycket spännande bok det också), men alla kanske inte har gjort det. I och för sig kan man säkert förhålla sig till Evi’s känslor för Harry ändå, men jag tycker det är ett lite märkligt grepp av författaren i alla fall. Särskilt eftersom boken endast saluförs som del två om Lacey Flint, inte någon del två om Evi och Harry. Men på det hela taget är det inget stort problem, så bli nu inte avskräckt av att jag hakat upp mig på petitesser.

Jag tycker också att det kanske stundtals frossas lite väl mycket i groteska självmord, hallucinogena drogers biverkningar och allmänt våld. Det är liksom inte det som gör spänningen, och därför kunde författaren gärna dragit in på några av de fall som Lacey undersöker. Vi förstår liksom budskapet att det är någon ondsint gruppering som får dem att ta livet av sig ändå. Slutet är kanske också en aning hastigt hopkommet.

Men över lag tillhör ändå Sharon J Boltons Livrädd det mest spännande man kan läsa inom dagens deckarutgivning, och de små klagomål jag har beror antagligen på att jag blev bortskämd när jag läste den första boken om Lacey, Nu ser du mig, som knockade mig totalt. Livrädd når inte riktigt upp till samma nivå, men den får ändå högsta betyg av mig.

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Fler som bloggat om boken: Lottens bokblogg, Enligt O, Pocketblogg, Maddes bokblogg, Bokföring enligt Monika & Bokdamenblog

Betyg 5 av 5

16 reaktioner till “Livrädd av Sharon J Bolton

  1. Jag kommer inte ens ihåg vilka Evi och Harry (även om jag hade ett hum om att Evi var psykologen) var i den här boken, men Harry? Kanske minns jag något nu…

  2. Intressant att hon upprepar karaktärer från andra serier, det visste jag inte! Den här var den första jag läste, så det här tyckte jag var hennes bästa (tillsammans med den senaste då).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.