Island, tidigt 1800-tal. Agnes är anklagad för mordet på sin husbonde tillsammans med gårdens andra piga Sigga och drängen från gården bredvid. Hon döms till döden, men det vanliga förfarandet, att dödsdomen verkställs i Köpenhamn, anses överflödigt för en simpel mörderska. Resan till huvudstaden i det danska välde som Island tillhör kostar, och istället ska avrättningen ske på Island. Men fram till dess måste Agnes hållas i fängsligt förvar, och det beslutas att hon ska inhysas hos fjärdingsmannen Jon och hans familj.

Till en början är avståndstagandet stort, framförallt döttrarna i huset skyr Agnes som pesten. Frun i huset ser det som ett nödvändigt ont och är fast besluten att hålla Agnes i strama tyglar. Hon ska minsann få arbeta för allt det besvär hon stället till med och alla nyfikna grannar som nu vallfärdar för att få se mörderskan. Men så får Agnes tillfälle att visa prov på sina medicinska färdigheter, samtidigt som familjen inte kan låta bli att höra hennes livs berättelse då hon talar med sin själasörjare i den trånga bostaden. De finner allt mer sympati med Agnes och hennes öde. Och frågan är vem som verkligen dödade Natan Ketilsson. Är Agnes skyldig eller är hon bara en vanlig kvinna som skrämmer sin omgivning genom att kunna tänka själv och hysa åsikter som inget vettigt fruntimmer borde?

Hannah Kent nominerades tidigare i år till The Orange Prize för En mörderska bland oss, eller Burial Rites som romanen heter i original. Jag kan mycket väl förstå varför, för det är en stark roman. Den som vanligen skyr historiska romaner kanske finner tiden den utspelar sig i en smula avskräckande. Men En mörderska bland oss bygger främst på de karga isländska miljöerna och den psykologiska spänningen mellan en vanlig familj och en hatad och bespottad kvinna. Historiens vingslag finns där i bakgrunden, boken lär baseras på verkliga händelser. Men man behöver verkligen inte ha några historiska kunskaper eller intressen för att ha behållning av En mörderska bland oss, intresse en bra roman räcker fullt ut.

Jag tycker om att läsa om de isländska miljöerna, och Hannah Kent lyckas fånga en karghet även i språket som rimmar mycket väl med hela denna berättelse. Om jag finge likna den vid någon annan bok, eller kanske snarare spå om vilka läsare som skulle uppskatta En mörderska bland oss, kommer jag att tänka på Vägen mot bålberget av Thérèse Söderlind. Jag tror att de som tyckte om den boken även skulle tycka om den här.

Stort tack till Damm förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Betyg 4 av 5

9789175370415_200_en-morderska-bland-oss

 

8 reaktioner till “En mörderska bland oss av Hannah Kent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.