9789175450797_200_kreml-symbolen-for-makt-och-rikedom

Detta är den andra boken av Catherine Merridale som översatts till svenska. Den första, Ivans krig, handlar om Röda arméns hårda liv under Andra världskriget. Boken om Kreml är dock inte skriven om ett lika snävt ämne. Här behandlas nämligen den ryska historien från tidernas gryning till idag. Allt med Moskva och Kreml som utgångspunkt.

Merridale börjar med att tala om det Ryssland var innan Moskva eller staten Ryssland ens existerade, en hop rivaliserande furstendömen. Kiev, Vladimir, Novgorod, centrumet för makten växlade under tidig medeltid. Furstarna var i regel besläktade, de stammade alla från den mytomspunne Rurik. Så kom mongolerna och alla typer av ryssar hamnade under deras vitt utbredda imperium och tvingades lyda och skatta till Stor-khanen. Först en bit in på 1400-talet frigjorde sig de ryska folkgrupperna efter att mongolimperiet börjat knaka i fogarna, och nu var det Moskva och dess härskare som kom att bli den som styrde de rysktalande landområdena i det vi idag tänker på som västra Ryssland. Ivan den förskräcklige, den förste verklige tsaren, levde under 1500-talet och var en minst sagt färgstark och grym figur. Han slog bland annat ihjäl sin son och arvtagare, vilket ledde till det som kallats Den stora oredan under tidigt 1600-tal då Moskva var i anarki och flera ”falska Dmitrij” hävdade att de var den döde kronprinsen som trots allt överlevt. I ett skede ville adelsmän till och med välja den svenske prinsen Karl Filip, Gustav II Adolfs bror, till tsar. Så blev det inte, utan istället föll valet på Michail Romanov som var son till en stark kyrkoman. Ätten Romanov kom att styra Ryssland i 300 år, både med kejsare och kejsarinnor.

Peter den store var sonson till den förste Romanoven, han krigade mot Karl XII och blev en banbrytande tsar då han förnyade Ryssland och införde europeiska sedvänjor. Han grundade S: t Petersburg och en nedgång för Kreml som maktbas inleddes då det blev den nya huvudstaden. Men Kreml hade inte spelat ut sin roll, och de flesta härskare, Katarina den stora, Alexander I och Nikolaj II, kom periodvis att uppehålla sig i palatsen och genomföra både om- och tillbyggnationer. Under Napoleonkrigen, då Moskva sattes i brand, blev mycket dock förstört.

Maktmässigt kom Kreml att få en ny blomstringstid då kommunisterna tog över Ryssland och Moskva åter blev huvudstad. Stalin och hans medarbetare, Chrusjtjov och efter sovjets fall även Putin, alla har de valt att residera i Kreml och återigen är det Rysslands hjärta och hjärna.

Vad är då Kreml? Ett fort? Nej, Catherine Merridale låter oss få veta att det från början var en ö i en flod som fick bli till en befästning. Numera och de senaste 500 åren har det varit en blandning av kyrkor, katedraler, palats och klosterbyggnader. Alltsammans rymmer kulturskatter av häpnadsväckande kaliber. Kreml är en hel stadsdel, om än muromgärdad.

Catherine Merridale skriver lättsamt men samtidigt detaljrikt. Hon lyckad verkligen levandegöra både Kreml och den historia som färgat både Moskva och hela Ryssland. Hon uppehåller sig aldrig överdrivet länge vid någon part i den ryska historien utan låter allting få sin plats och sitt utrymme. Allt i lagom avvägda doser. Hon lyckas även fånga den ryska mentaliteten som vi västerlänningar säkert har svårt att förstå på ett mycket bra sätt. Jag tycker att det är en mycket intressant och läsvärd bok, inte minst eftersom att läsa den kan sätta nya perspektiv på ett land i vår närhet som många inte vet mycket om och på den politiska världsbild som råder idag. Kreml är den röda tråden i vad som annars hade kunnat bli en alltför brokig historia. Nu blir det istället en utmärkt guide till den ryska historien, och även om byggnaderna står i centrum i berättelsen så bär de vittnesbörd om hur även ett land har byggts upp. Genom ständig förändring, ombyggnad, rivning och nybyggnad har både Kreml och Ryssland blivit det som det är idag.

Stort tack till Historiska Media för e-boken jag fick som recensionsexemplar.

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5 

crown3 crown

Några av de ryska kronjuvelerna. Bilder från Best of Russia.

5 reaktioner till “Kreml: Symbolen för makt och rikedom av Catherine Merridale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.