9789174293517_200_vi-kom-over-havet_pocket

Så har jag läst även Vi kom över havet. När kejsaren var gudomlig, Julie Otsukas andra bok på svenska, läste jag tidigare i år. Det var egentligen hennes första, men på svenska har de blivit utgivna i omvänd ordning. Originaltiteln på denna bok är The Buddha in the Attic.

Julie Otsuka låter oss följa en skara japanska kvinnor som förespeglas en lysande framtid om de reser till USA och gifter sig. Året är 1919 och de sprudlar av förväntningar. Ingenting blir som de förväntat sig, ofta föreställer bilderna de fått sig tillsända inte ens deras tillkommande make utan en helt annan man. Istället hamnar de i en form av modernt slaveri. Jobben ingen annan vill ha, slitet på fälten och tjänsteandens roll är reserverad för dem. Det finns inga sympatier att hämta, japanerna har ingen hög status i USA. Så kommer kriget och Japan blir ärkefienden. Osäkerheten ökar ännu mer, och snart finner sig de flesta japaner deporterade. De utgör en säkerhetsrisk, och om inte annat sticker de i ögonen på de amerikaner som krigat mot vad de själva anser de barbariskt grymma japanerna. Återigen rycks dessa kvinnor upp med rötterna.

Julie Otuska väljer att berätta denna historia ur en kollektiv synvinkel, de japanska postorderbrudarnas. Det är deras berättelse vi får ta del av, allas och samtidigt varje enskilds. Hon har en oerhört stark förmåga att förmedla saker med sin text. Julie Otsukas Vi kom över havet är endast 170 tunnskrivna sidor, men den berättar lika mycket som en roman av dubbel tjocklek. Varje ord är vägt på guldvåg. Det gör historien väldigt direkt, det är inte en massa omskrivningar utan pang på. Otsuka ser till att få fram det hon vill ha sagt. Kanske är det därför den är så gripande, för att det inte förekommer några försök att försköna. Detta är en berättelse som utspelar sig under det senaste århundradet. Det är värt att ha i medvetande. Vi fördömer det faktum att afrikaner skeppades till de amerikanska bomullsplantagen. Men japanernas tid i USA ligger historiskt sett mycket närmare, och hur demokratins främsta förespråkare, USA, behandlat sina medmänniskor genom historien kan man verkligen fundera över.

Boken finns som pocket hos Adlibris och Bokus

Betyg 5 av 5

7 reaktioner till “Vi kom över havet av Julie Otsuka

  1. När vi var i Japan i våras fick jag ännu en bild, det finns mycket i historien som är svårt att förstå sig på. Mycket onödig grymhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.