9789113049700_200_tjockare-an-vatten

Den sjunde delen om Hammarbypolisen går i vattnets tecken. En kvinna hittas nämligen dränkt i sitt badkar av sitt barnbarn. Hon har fått tungan utskuren och Conny Sjöberg och hans kollegor tolkar det som att någon ville få fram budskapet att kvinnan som var psykolog dog för att tystas. Samtidigt hittas en rad katter dränkta runt om i Stockholm. Det kommer att visa sig att allt har sin orsak långt tillbaka i tiden, och att allt kretsar kring vatten, katter och död.

Samtidigt har Jamal blivit misshandlad, och det verkar som det finns ett samband både med våldtäkten på sambon Petra och stalkningen av exhustrun Lina. Alla tre verkar vara offer, frågan är bara hur det hänger ihop och vem som rimligtvis kan vilja dem alla tre så illa. Så plötsligt inser de att Lina inte alls är på semester utan i själva verket spårlöst borta. Samtidigt faller Petras ena våldtäktsman mot döden från en hög höjd, och på den vägen blir även ”Gäddan” Gerdin, en av de andra poliserna i gruppen, inblandad då han träffar vindrutan på bilen för den man hon har kär så att han kör in i en bergvägg.

Snart står det klart att det finns ett samband mellan allt. Katterna, vattnet, Lina, Jamal och Petra. Men sambandet är komplicerat och Conny Sjöberg hamnar med den besvärligaste utredningen i mannaminne i knäet.

Carin Gerhardsen levererar som alltid en spännande och välskriven berättelse. Jag har lite svårt för det här med kattmorden, djur och i synnerhet katter som far illa gör mig alltid illa berörd. Men det betyder inte att det är negativt för berättelsen. Mordutredningar och deckare är ju menade att skapa ett visst mått av obehag för att trigga spänningen.

Vad jag däremot verkligen har svårt för är alla sammanträffanden. Gerhardsen säljer förvisso in sin historia bra, hon övertygar mig i de flesta fall. Men det är en balansgång, och när plötsligt allt som händer kommer så nära utredarnas privatliv känner jag stundtals att jag tappar gnistan lite i läsningen eftersom det helt enkelt blir några sammanträffanden för mycket. I nästa bok hoppas jag att det blir en lite mer fristående berättelse, för Tjockare än vatten återknyter på en rad olika sätt till de tidigare i serien, och för den som gärna vill läsa böckerna är det verkligen att rekommendera att ta sig an böckerna i rätt ordning. Jag gillar dock att Gerhardsen i denna bok använt sig av kortare kapitel än i de tidigare.

Det samlade betyget blir dock högt, för Gerhardsen är duktig på att skriva spännande, snärtigt och med karaktärer som man gärna läser om. Själva upptakten till hela historien, den traumatiska barndomen, vad man är beredd att göra för att behålla sina hemligheter och för att skydda sina närmaste är en utmärkt samling ingredienser att bygga en deckare på. Jag tycker verkligen att ni som uppskattat de tidigare böckerna ska läsa även den här.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Boken finns hos BokusAdlibris och CDON samt din lokala bokhandel.

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Tjockare än vatten av Carin Gerhardsen

  1. Jag känner att jag egentligen borde störa mig mer på alla sammanträffanden, men det är något i berättarstilen som gör att jag överser mer med det än i vissa andra serier.

  2. Kan också störa mig på när deckarfallen har alltför mycket att göra med utredaren, ibland blir det väldigt mycket för mycket. Men brukar gilla Gerhardsen så kommer väl att läsa den här med så småningom 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.