9789146224907_200_huset-longbourn-stolthet-och-fordom-tjanstefolkets-berattelse

Jo Baker har skrivit en roman som bygger vidare på Jane Austens Stolthet och fördom. Men denna gång är det tjänstefolkets vardag vi får följa. Det är mestadels Sarah som för talan i denna bok. Hon är tjänsteflicka hos familjen Bennet på Longbourn. Men där finns också Mr & Mrs Hill, hushållerskan och butlern, Polly som är yngst och lägst i rang och James som har hand om hästarna och liknande utomhussysslor. Tillsammans får de slita i sitt anletes svett för att hålla Longbourn på fötter medan Mrs Bennet beklagar sig över skandaler och döttrarnas kavaljerer. Döttrarna flamsar mest runt och tänker på stiliga soldater i uniform, medan de äldre, såsom Jane gör sin plikt och gifter sig. Men vad är det att skryta med att man gjort sig ett gott parti på äktenskapsmarknaden, när man inte kan göra ens den enklaste lilla syssla? Det är Sarah och de andra i hushåller som får tvätta döttrarnas smutsiga byk, det är Sarah som får bränna sina fingrar på locktängerna för att fröknarna ska bli tjusiga inför balerna och det är Mrs Hill som får slita i köket varje gång någon stilig kavaljer ska avlägga visit.

Vi får också följa James, och hans väg från Longbourn och ut i Napoleonkrigens Spanien, innan han kommer tillbaka till sina hemtrakter igen. Det tycker jag är en intressant passage i boken. Hela historien är mycket välskriven och språket flyter som ett rinnande vatten. Men, James tid i krig kommer så plötsligt i berättelsen, som att författaren nästan känt att här måste drygas ut lite för att få ihop till en bok. Det är jag lite kluven inför.

Jag är ingen fantast av att återvinna litteratur och göra en ny bok med samma karaktärer. Men Jo Baker lyckas verkligen lyfta fram slitet som tjänstefolket fick stå ut med, den tacksamhet de förväntades visa och det av Napoleons krig hotade England på ett mycket bra sätt. Jag läser gärna mer av henne, men hon får gärna pröva sina vingar och skriva en helt fristående historisk roman nästa gång.

Visst blir det lite förutsägbart med alla hushållssysslor och att Sarah fattar tycke för James är inget som är svårt att gissa sig till kommer hända. Men det blir ändå en lågmäld, fin och vardaglig historia som utgör en bra kontrast till det romantiserade England som Jane Austen visar upp. Jag är trots kontrasten övertygad om att alla som gillar Austen kommer älska att få vistas i familjen Bennets närhet lite till, och att händelserna i bakgrunden av denna berättelse är själva handlingen från Stolthet och fördom gör att det blir lite som att återse en gammal bekant, eller att le igenkännande åt en gammal hitlåt.

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Stort tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret!

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Huset Longbourn av Jo Baker

  1. Den här ska jag läsa. I Austens böcker är anställda i hushållet och andra arbetare på den engelska landsbygden helt osynliga. Det är som de inte finns. Det känns så overkligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.