Bild

Första delen i Thomas Engströms spänningstrilogi om Ludwig Licht
Väster om friheten är första delen i Thomas Engströms trilogi om Ludwig Licht, en före detta Stasi-agent som varit informatör åt CIA. Numera är han frilansande problemlösare och krögare. Skådeplatsen är Berlin, där den gamla världsordningens monument möter en ny tid.
Marrakech, juli 2011: tre amerikaner hittas brutalt avrättade på en barberarsalong. Morden tystas ned. En vecka senare ringer en kvinna till amerikanska ambassaden i Berlin och påstår sig ha information om dådet.
CIA:s chef i Berlin inser att han är något stort på spåren. Han kontaktar sin forne agent Ludwig Licht, som får i uppdrag att förhöra kvinnan. Fallet visar sig snart ha bråddjupa förgreningar, och jakten på en av USA:s svurna fiender kan börja. Vem är vän, vem är fiende och vilka vakar över vår frihet? 

Så lyder förlagets information om Thomas Engströms bok Väster om friheten. Och för ovanlighetens skull väljer jag att inte skriva en egen sammanfattning av handlingen då jag tycker att Bonnierpockets sammandrag beskriver den på ett utmärkt sätt. Jag har helt enkelt inget att tillägga vad det gäller den biten. Så över till vad jag tycker om själva boken.

Ludwig Licht är en nedgången typ som till att börja med är svår att komma inpå livet. Jag har lite svårt att hitta in i berättelsen. Men det ger sig med tiden, och jag kommer att tycka att Licht är en rätt karismatisk figur trots allt, lite på samma sätt som man gillar Jo Nesbös Harry Hole trots att han är både hopplös, alkoholiserad och självsvåldig. Ludwig Licht har det där lilla extra trots alla sina olater. Men det konceptet är som sagt inte nytt. Ovan nämnda exempel visar tydligt att den typen av karaktär redan existerar. Det är istället Thomas Engströms språk som är fyllt med spetsfundigheter och stundtals drypande sarkasm som jag fastnar för. Sådant vill jag se mera av, och en och annan svensk deckarförfattare som inte verkar behärska ord med mer än fem bokstäver i kanske kunde få gå en kurs hos Engström. Jag har dock lite svårt för Berlinmiljön. Inte för att det är något fel att förlägga handlingen i en miljö där deckar/thrillerläsaren inte rör sig varje dag, tvärt om. Men eftersom jag inte är särskilt väl bevandrad i Berlin och aldrig har varit där har jag lite svårt att hänga med i svängarna. Kanske är jag helt enkelt inte tillräckligt berest. Det sammantagna betyget blir att detta är en helt ok debut inom den bland svenska författare inte överrepresenterade thrillergenren. Det tycker jag är uppfriskande då det annars är den traditionella deckaren som har oss svenskar i sitt grepp. Denna bok andas mera James Bond.

Under sensommaren kommer den andra delen om Ludwig Licht ut på Albert Bonniers förlag. Söder om helvetet heter den. En titel som onekligen lockar till läsning.

Andra bloggares recensioner av denna bok hittar ni här: Lottens bokbloggDen döda zonen Egget bok, Mias Bokhörna

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

2 reaktioner till “Väster om friheten av Thomas Engström

  1. Jag tyckte också det var en brist att jag inte varit i Berlin. Han berättade att han hade varit där och då fört detaljerad dagbok över alla händelser som han sen använde i boken. Jag ser fram mot nästa bok som utspelar sig i en miljö som jag är mer bekant med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.