Bild

Jan-Philipp Sendker är en tysk journalist som i många år arbetat i Asien. Detta är den första bok som han skrivit som översatts till svenska och den utkom i januari 2014 på Forum bokförlag. Jag har väldigt svårt att bestämma vilken kategori den ska hamna i, men beslutar mig för att den befinner sig i gränslandet mellan feelgood-roman och vanlig roman.

Julias pappa kommer ifrån Burma. Hon har en trygg uppväxt i New York, men en dag försvinner pappan spårlöst. Han har tagit ett flyg till Thailand och där slutar spåret. I vuxen ålder beger hon sig till Burma för att leta efter honom eftersom hon tror att han har återvänt till sitt hemland. Spåren efter hennes pappa är dock obefintliga, tills hon träffar en man vid namn U Ba som säger sig vilja berätta en historia för henne. Den handlar om Tin Win och Mi Mi. Tin Win blir plötsligt blind vid tio års ålder. Hans mor tror att det är för att han är född på fel datum och överger honom. Han är besatt av onda andar och för otur med sig enligt hennes sätt att se det. Mi Mi är en flicka som är fantastiskt vacker men handikappad. Hennes fötter är vanskapta och kan inte bära henne. En dag korsas deras vägar och de blir vänner. Tin Win blir Mi Mis ben och hon blir hans ögon. Bärandes henne på ryggen upptäcker de tillsammans världen. Tin Win utvecklar en otroligt bra hörsel till följd av sin förlorade syn. Han kan höra folks hjärtslag, och det är så boken får sin titel. Men plötsligt en dag hör en rik men vidskeplig onkel till Tin Win av sig. Han tror att det ska bringa honom lycka att ta sig an en släkting i nöd, hans horoskop har sagt så. Tin Win skickas till Rangoon och hans och Mi Mis vägar skiljs åt – frågan är om de kommer återse varandra och om Julia kommer hitta sin pappa och förstå sambandet med U Bas berättelse innan det är för sent.

Jag blev lite förvånad när jag läste den här boken. Den var inte alls som jag hade väntat mig, och det gjorde mig en liten aning besviken även om den på intet sätt är dålig. Men språket var så drömmande och berättelsen om Tin Win och Mi Mi så sagolik att jag hade en aning svårt att greppa boken. Den talar inte riktigt till mig då det blir en liten gnutta för sentimentalt för min smak. Men Jan-Phlipp Sendker har ett nästintill poetiskt språk och jag uppskattar mycket att få bege mig till Burma, även om det bara är i form av en mental resa. Visst är det en både sorglig och vacker berättelse, och den tenderar att röra sig lite i samma farvatten som hyllade författare som Kim Thúy och Julie Otsuka. Att inte Jan-Philipp Sendker når till deras nivå är för att det blir lite mycket feelgood. Historien är bra berättad men ofta kan de riktigt djupa känslorna bäst uppnås genom att våga skala av historien lite och inte bre på för mycket. Men det är trots det en mycket läsvärd bok, allra helst för miljön den skildrar. Jag kan mycket väl tänka mig att läsa mera av författaren. Och den som gillar en lättläst, förtrollande och känslosam historia kommer med all sannolikhet att uppskatta den mycket. 

Boken finns hos Adlibris och Bokus

Betyg 3 av 5 

10 reaktioner till “Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

  1. Jag tyckte det var en fin kärlekssaga, men det är inte en bok som stannar i minnet. Visst är den lite sentimental emellanåt och jag håller med om att boken inte alls var som jag hade trott att den skulle vara.

  2. Kan någon förklara för mig vem Julia trodde att U ba var i slutet? Det står att hon tyckte att han påminde henne om någon till sättet och att barnet i kortet var likt honom. Men jag förstår inte vem han var? Var han Mimi s bror eller?

    1. Julias halvbror – Tin Win’s och Mi Mi’s son – tror jag i alla fall. Men det tog en liten stund innan jag kopplade…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.