Bild

Söndag innebär att Mari arrangerar En smakebit på söndag. Klicka på bilden ovan för att ta del av fler boktips!

Min smakbit kommer denna vecka ur Huset Longbourn av Jo Baker. Stycket är hämtat från sidan 34 i e-boksversionen:

Några timmar tidigare hade James Smith på order av mr Bennet inställt sig i köket för att bli inspekterad av hushållerskan. Mrs Hill mönstrade honom med en lång blick. Han var smal. Rentav mager. Kraniet kunde skönjas genom huden kring ögonhålorna, och såväl käkbenets kant som dess fäste vid öronen syntes. Lortig var han också, svart under naglarna, flottig i håret och gråaktig om både hud och kläder. Och kläderna såg ut att ha stulits från flera olika tvättstreck. Han hade skägg. Spretigt och ovårdat, men ett skägg var det. Han hade varit på luffen ett tag.
”Vad ska jag börja med, frun?”
Hon lyfte av kitteln från spisen och nickade mot grovköket.
”Först ska vi få fason på dig.”
Hon slog hett vatten i diskhon och blandade med kallvatten ur kranen, räckte honom en tvålbit, en linnehandduk och en kam och hämtade så mr Hills rakkniv och striglade den. Med hans naglar i åtanke lade hon sin sax på bänken.
Inne i köket skurade hon av bordet med salt och ställde fram bröd, smör och ost medan hon lyssnade till plaskandet och stånkandet från grovköket. När han kavlade upp skjortärmarna vid diskhon hade hon sett att hans armar liknade trossar, idel muskler och ben. Ja, det var svåra tider för den som saknade anställning.

 

Boken utspelar sig i Jane Austens miljöer, närmare bestämt är det familjen Bennet i Stolthet och fördom som vi återigen får besöka. Fast denna gång är det inte systrarna som står i fokus och inte heller Mr Darcy, utan tjänstefolket. Klicka här för att läsa mera om boken.

Ha en fin söndag!

Bild

 

24 reaktioner till “En smakebit på söndag

  1. Denne boken står på leselisten min. Jeg likte veldig godt Døden kommer til Pemberley av P.D: James. Den handler om et mord ved Pemberley og blir som en krim, men samtidig handler det om personene i Stolthet og fordom. Så jeg håper jeg vil like denne boken like mye 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

  2. Denne boken har jeg hørt om og kan godt tenke meg å lese den, jeg liker godt Jane Austen og tenker det vil være interessant å lese om tjenestefolket på den tiden. Takk for smakebiten 🙂

  3. Låter som en intressant bok, men jag kan inte förstå varför man säger att den handlar om familjen Bennets tjänstefolk. Jag avskyr när man slår mynt av någon annans arbete… Tack för smakbiten!

    1. Ja, jag är lite skeptisk till det där med att återvinna andra författares verk men trots det verkar boken bra. Men för min del kunde det ha handlat om vems tjänstefolk som helst. 🙂

  4. Elsker Jane Austen, så når jeg så denne boken måtte jeg lese den og jeg likte den faktisk veldig godt. Var litt redd at de skulle rote det til siden de bruker klassikeren som bakgrunn, men det greide de kjempebra:) Var gøy å få en titt fra tjenernes synsvinkel:) Skal snart lese Persuasion av Jane Austen og det gleder jeg meg til for den har jeg ikke lest tidligere. Kos deg med boken!:)

  5. Det har blivit populärt att skriva om böcker ur andras perspektiv. jag kan rekommendera Mary Jones Historia av Elin Boardy. Skattkammarön på nytt sätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.