Bild

Det 19:e Fabergéägget är en halsbrytande spänningsroman som utspelar sig både i nutid och dåtid. Den tar avstamp i det gamla Ryssland strax före revolutionen och vi får sedan följa med på en resa genom Ryssland under revolutionen och det efterföljande inbördeskriget som gjorde att allt som tidigare varit ställdes på ända och helt nya vindar blåste genom Ryssland. Definitivt en bok för den som är på jakt efter en deckare/spänningsroman som sticker ut i mängden.

Astors mamma blir påkörd och avlider. Hon är hans enda släkting i Sverige och då han kontaktar mostern i Moskva kommer de gemensamt fram till att det rätta är att Astors mor får återvända för att vila i sitt hemlands jord. När Astor börjar gå igenom det hon lämnat efter sig hittar han en del märkliga brev och dokument. Modern har alltid varit förtegen om sitt ursprung, och väl på plats i Moskva verkar inte mostern heller pigg på att prata om det förflutna. Det framgår dock att en förfader till Astor, Ivan Skuratov, verkar ha varit i den ryske adelsmannen Feliks Jusupovs tjänst och utfört en rad delikata uppdrag under revolutionen. Astor blir så klart nyfiken och börjar forska i saken. Till sin hjälp har han sin kusin och en forskare vid namn Anja.

Parallellt med denna historia får vi följa Ivan Skuratov. Han spelar till att börja med en central roll i Feliks Jusupovs planer för att mörda tsarfamiljens helige man, Rasputin. Med Rasputin röjd ur vägen stundar dock ändå katastrofen, för revolutionen som kommer att bryta ut kort där efter är redan oundviklig. Tsaren avsätts och efter ett halvårs rörigt styre tar bolsjevikerna makten. Tsaren fängslas nu och skickas till Sibirien. För Jusupov som är gift med tsarens systerdotter Irina återstår nu endast att rädda det som räddas kan. Bolsjevikerna stjäl alla rikedomar de kommer över, och som Rysslands rikaste man är Jusupovs palats och tillgångar ett eftertraktat byte. Dessutom utbryter ett inbördeskrig efter revolutionen, det finns fortfarande krafter som vill återupprätta tsardömet. De kommer att gå till historien som ”de vita”, i motsats till de bolsjevikiskt ”röda”. Ivan Skuratov blir skickad till Sibirien med rikedomar som kommer att behövas för att rädda tsaren, och bland det han medför finns ett ovärderligt Fabergéägg. Ägget är ett av de främsta och tillverkades 1903 till tsarens mor och är känt under namnet Jubileumsägget. Fritagningen av tsaren misslyckas dock, och i stället kommer Ivan att fly längre och längre österut tillsammans med de vitas truppstyrkor. Frågan är bara vart ägget tar vägen under strapatserna?

Astor och Anja börjar förstå att Astors förfader Ivan verkar ha haft det fortfarande saknade Jubileumsägget tillverkat av Fabergé i sin ägo. Deras efterforskningar tar dem ut i Ryssland för att leta efter de avtryck som fortfarande finns kvar efter Ivans resa nästan hundra år tidigare. Det är ett besvärligt uppdrag, han försökte ju trots allt resa inkognito, men hittar de ägget är de ägare till ett föremål som ingen säkert vet hur dyrt det faktiskt är. Problemet är bara att det är flera som letar. Och dessa är kapabla att göra nästan vad som helst för att själva komma över Fabergés jubileumsägg.

Claes Ericson är Rysslandskännare och arbetar själv som förläggare på bokförlag. Både och märks väl, och det på ett positivt sätt. Det märks att både ämnet och kosten att skriva och bygga upp en historia är något han har djupgående kunskaper om. Saker som att Alexandra inte översätts så utan stavas Aleksandra när det kommer ifrån ryskan och alla detaljer kring den siste tsaren, Ryska revolutionen och det påföljande ryska inbördeskriget gör att man märker att det här är inte bara fria fantasier, utan en fiktiv historia som verkligen är fast förankrad i verkliga händelser. Det är så noggrant gjort, hela hantverket är så snyggt. Det är massvis med information om vad som verkligen hände under den här tiden invävd i historien, men utan att det någon gång får berättelsen att tappa fart. Även de moderna scenerna ur den ryska vardagen, som jag personligen inte vet ett dugg om, känns väldigt äkta. Det är det som är det fina med att vara påläst och kunna sin sak, ingenting behöver lämnas åt slumpen.

Det är hela tiden spännande, och visst det är ett tacksamt ämne att skriva en thriller/spänningsroman om. Åren kring den ryska revolutionen, allt vad som hände, allt vad vi inte vet men kan ana oss till och all den prakt och rikedom som gick i graven då har gjort att tiden är nästintill mytomspunnen. Berättelserna om Rasputin som verkade nästintill omöjlig att få livet ur, Anastasia som sas ha överlevt och undkommit tsarfamiljens avrättning, de enorma rikedomar och fantastiska juveler som gömdes, försvann eller stals kittlar än idag vår fantasi. Liksom våldet. Men även om det här är en utmärkt grund att bygga den här typen av bok på, så måste arvet förvaltas på rätt sätt också. Även den måttligt till obefintligt historiskt intresserade läsaren ska finna historien underhållande. Och det tror jag nog att de faktiskt kommer att göra. Den moderna historien är skriven i ett högt tempo, jag får lite vibbar av att Claes Ericson vill flörta lite med Dan Browns sätt att skriva, utan att det för den skull är någon kopia. De historiska anekdoterna är som jag tidigare nämnde invävda på ett sådant sätt att jag tror att även läsaren utan förkunskaper ska kunna ha glädje av boken utan att snava över alla historiska fakta. Det är bara vid något enstaka tillfälle jag känner att författaren kanske skulle ha kunnat avstå från någon liten del historiska fakta, men i sin iver att få berätta om ett ämne som han helt uppenbart själv brinner för, ändå har valt att ta med dem. Men vad gör det, det är bara en bagatell.

Så boken rekommenderas verkligen till en rad olika typer av läsare. Den är spännande, lärorik, den sticker ut från mängden, den tar oss med till en miljö som inte är så vanligt förekommande i spänningslitteraturen och man får så mycket skickligt levererad kunskap serverad medan man läser. Kanske blir man nyfiken och vill läsa mer. Jag kanske är lite partisk dock, jag tycker ju att den här tiden i historien är vansinnigt intressant och spännande.

För övrigt hoppas jag att Claes Ericson kommer att skriva något mer i samma anda. Den ryska historien är ju full av spännande och fantasikittlande händelser, och många av dem har ju faktiskt anknytning till den svenska historien vilket kanske gör att intresset fångas lite extra.

Stort tack till Lind & Co för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

4 reaktioner till “Det 19:e Fabergéägget av Claes Ericson

 1. Faberge har trollbundit mej sedan Finlands Post gav ut 150-ars frimarket om samme
  Carl Faberge som blev varldsberoms for sina smycken. Detta skedde 2006. Eftersom
  manga finlandare arbetade for denne jvarldsberomda juvelare och jag sjaelv besokt en
  av utstallningarna om Faberge i Tammerfors kom denna bok av Claes ericson att faschi-
  nera. Finlandska Ulla Tillander-Godenhielm ar en uppskattad forskare -hennes specialitet
  ar guldsmedskonsten i det kejserliga Ryssland och hennes senaste verk om detta och hennes
  fantastiska bilder om smyckena fr den tiden ar internationellt uppskattat.
  Allt detta bidrar till denna intressanta deckare/roman. Tack och mera sadant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.