Bild

Detta är Viveca Stens sjunde bok om morden på Sandhamn. Juristen Nora Linde har hunnit bli mamma igen eftersom det gått några år sedan berättelsen som vi fick ta del i den förra boken. Hon har även bytt jobb och är på det hela taget lycklig med sin nye man. Hennes barndomsvän, polisen Thomas Andreasson är däremot inte så lycklig. Visst har han det bra med sin lilla familj bestående av Pernilla och dottern. Men han börjar tappa glöden för polisyrket, och tycker att det ofta känns meningslöst då hans del i den stora kedjan av myndigheter är så liten.

Samtidigt har det kommit en riskkapitalist till Sandhamn. Svensken Carsten Jonsson har gjort stora pengar i London de senaste åren och är just nu involverad i en storaffär på den ryska marknaden. Han är dock inte helt selfmade, hans hustru Celia kommer från en ansedd engelsk barkgrund, och hennes pappa har gått in med stora summor i Carstens verksamhet. Carsten bygger nu ett enormt hus precis vid vattnet på Sandhamn, och som så ofta när någon gör något liknande pyr missnöjet runtomkring. Hur kunde han få bygglov? Huset passar stilmässigt inte alls in i den idylliska skärgårdsbyn och dessutom medför det olägenheter för de boende. Dessutom har han lagt sin brygga in på en grannes vatten. Det är som uppgjort för konflikt.

Carsten är dock angelägen om att göra sig populär då han misstänker att ortsborna inte gillar hans ankomst till ön efter att flera incidenter inträffat. Han bjuder därför till fest, och de flesta, även Nora Linde och hennes sambo, är ditbjudna. Festen slutar dock i katastrof när gäststugan brinner ner till grunden och en man hittas död där inne. Frågan är bara vem han är. Samtidigt tappar Carsten greppet allt mer. Han dricker för mycket och beter sig illa mot sina närmaste. Affären med ryssarna hotar gå som intet och i så fall faller hela det korthus han byggt upp. Då är inte skrytbygget på Sandhamn hans längre, utan bankens, och han måste kräla i stoftet för sin svärfar som han försökt bevisa sin duglighet för. Frågan är hur långt han är beredd att gå för att förhindra det, och om omgivningen ska lyckas skrämma iväg honom från Sandhamn?

Viveca Sten beskriver med sedanvanlig skicklighet livet i den lilla skärgårdsidyllen Sandhamn på ett så bra sätt att man nästan hör vågorna skvalpa medan man läser. Hennes böcker har verkligen vuxit. Den förra, I farans riktning, var en fullträff i mitt tycke. Men jag ska erkänna att jag inte var övertygad efter de två första böckerna i serien. Då kändes det mest som en i raden av alla svenska mysdeckare, men Viveca Sten har verkligen utvecklats och lyckas nu skriva både skrämmande och mysigt på samma gång. Perfekt sommarläsning!

Att använda sig av den på alla orter som invaderas av sommargäster kända rik-man-komma-och-göra-vad-han-historien är ett bra grepp. Det är inget Viveca Sten har kommit på själv, för det händer hela tiden lite över allt. Men hon använder det på ett smart sätt. Huvudpersonerna Nora och Thomas med familjer har vid det här laget blivit som gamla vänner. Vi känner dem väl och vet hur de kommer att reagera. Men att historien har tillåtits ta ett hopp framåt sedan den förra boken tycker jag ger lite nytt liv till det hela, det ger fler händelser att referera till och gör att tempot inte blir för segt. Vi behöver inte följa varje steg huvudpersonerna tar, lite kan få lämnas år läsarens fantasi, och det tycker jag om att Viveca Sten också låter oss göra.

Det som drar ner betyget för boken är att jag tycker själva mordintrigen blir lite långsam. Det är mycket fokus på Carsten och hans familj, med alla rätt, men det dröjer länge innan någon dör och det dröjer ännu längre innan man får reda på vem det är. Mordet blir liksom en bihandling som nämns i förbifarten, och så tycker jag inte att det ska vara i en deckare eller kriminalroman. Även om spänningen hålls vid liv genom andra grepp så tycker jag att det skulle ha varit lite mera fokus på mordgåtan och att det gärna hade fått hända lite mer lite tidigare i boken för att få spänningen att tända till lite extra. Jag sträckläste den dock och över lag är det en läsvärd deckare, och jag kan verkligen rekommendera den, särskilt om man ska spendera sommaren bland kobbar och skär.

Boken finns hos Adlibris och Bokus

Betyg: 4 av 5

3 reaktioner till “I maktens skugga av Viveca Sten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.