Bild

Detta är den sjätte kriminalromanen om Fredrik Broman och hans kollegor vid Gotlandspolisen. Jag har läst alla de tidigare böckerna i serien, och nu i dagarna kommer den sjunde och avslutande boken, Män ur mörkret, ut på Forum Bokförlag.

I den här boken får vi lära känna Viktor och Rafael, men Rafael kallas för Raffa. De är kusiner och uppvuxna i den lilla socknen Rums på Gotland. Ingen av dem har haft det helt enkelt. Viktor är ganska intelligent men hoppade ändå av gymnasiet eftersom han inte tyckte det gav något. Raffa har en styvpappa som slagit både honom och hans mamma och flyttade hemifrån redan som sjuttonåring. De delar en lägenhet och drar sig fram på småjobb.

Men de delar mycket mer än så. Viktor och Raffa har med tiden blivit mera som bröder. De litar på varandra de till hundra procent, och det är också därför som de kan ha affärer ihop. Drogmarknaden på lilla Gotlands landsbygd är förvånansvärt stor och de drar in stora summor som de placerar på ett hemligt konto utomlands. Drömmen är att kunna lämna Gotland för ett bättre liv, men det hettar till när en av konkurrenterna kräver att få en del av det de drar in.

Fredrik Broman har det fortfarande trassligt hemma. Hans fru trivs inte på Gotland, och äktenskapet är inte vad det har varit. Det är mitt i det dystraste november när dessutom en man hittas död i ett vattentorn på ön. Han har dock knappast inte drunknat, utan fått en kula i sig. Fredrik och hans bästa vän och kollega Gustav håller på som bäst att forska i vad som hänt när Fredrik får reda på att hans fru Ninni varit lite för intim med en lärarkollega på en personalfest och åker hem till mannen och ställer honom mot väggen. I en svag sekund kan han inte behärska sig, och därför får han nu leva med att ha ett hot om att bli anmäld för misshandel hängande över sig. Det är såklart något som inte ser bra ut för en polis. Men så hittas ytterligare en man, denna gång ut Raffas och Viktors bekantskapskrets död i en frysbox. Fredrik och kollegorna närmar sig nu något som de inte vet storleken på och utbredningen av och ingen kan heller ana hur många offer som kommer krävas innan utredningen är klar.

Håkan Östlundh har de senaste åren vunnit allt mer mark som en av Sveriges bättre deckarförfattare. Jag tror dock att han fortfarande står i skuggan en aning av några av de så kallade deckardrottningarna. Men han skriver faktiskt väldigt bra, och jag tycker verkligen att den som gillar svenska deckare och ännu inte har läst något av honom ska prova på det!

Ett stort plus tycker jag är att det ofta handlar om ”vanliga” människor, vilket ökar verklighetsanknytningen. Att det finns många människor som livet kanske inte har varit helt enkelt för som ser en chans till lättförtjänta pengar i drogbranschen och därigenom ett bättre liv är tyvärr en sorglig sanning. Jag tycker att han fångar känslan av att det faktiskt är vanliga killar, inga råskinn och knappast ens med uppsåtet att vara kriminella, även om de såklart vet att det de gör är det, men med drömmen om ett annat liv, på ett bra sätt. Att droger bara är ett problem i storstäderna är nog också tyvärr en myt.

Dessutom är det både lättläst och spännande. Intrigen håller, och alla trådar knyts samman. Som med alla deckarserier av den här typen tycker man om att följa även huvudpersonens liv och problem. Kanske tycker jag att det fick lite mycket utrymme i den här boken, Fredrik Bromans liv på hemmaplan kanske kunde ha kortats ned en liten aning. Men över lag belyser det också en känslig och intressant fråga, vad händer när de som är satta att motverka våld som privatperson och människa tappar fattningen? Hur ska det gå att kombinera med yrkesrollen? Och det är jag säker på att vi kommer få en fortsättning på i nästa bok. Betyget blir ganska högt, för jag gillar verkligen Håkan Östlundhs böcker. Men mitt tips är att läsa dem i ordning, som med de flesta serier.

Boken finns hos Adlibris och Bokus

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Laglöst land av Håkan Östlundh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.