Bild

Veckan smakbit är hämtad ur Pojken som läste Jules Verne av Almudena Grandes. Boken utspelar sig i efterkrigstidens Spanien. Pojken Nino blir vän med den ovanlige mannen Pepe som bosätter sig i en gammal kvarn i bergen. Ninos egen far är civilgardist, och i de bergiga trakter där hans familj bor är stämningen fortfarande spänd efter Spanska inbördeskriget, även om Franco suttit vid makten några år. Cencerro är en slags modern stråtrövare som härjar i trakten. Smakbiten kommer från sidan 59 i e-boksversionen:

”Mod saknar de i alla fall inte”, konstaterade pappa när han berättade det för oss.
    ”Men så har de nån att brås på, också”, sa mamma med sleven i handen.
    Det blev en lång, varm och torr sommar, vilket var bra både för dem i bergen och dem i dalen. Cencerros död ledde till en situation som verkligen liknade jordens undergång, för plötsligt var det slut på en massa saker som fram till dess hade varit en del av vår vardag: utegångsförbuden, de svarta kläderna på balkongerna, slagen och skriken i arresten om nätterna och skratten från dem som hade tröttnat på att gråta. Sommaren gick och hösten kom. Hösten gick och frosten kom. Och den dag som jag invigde min första varmvattenflaska, en sockerdricksbutelj i ett blå- och vitrandigt yllefodral, vändes världen upp och ner och allt blev som vanligt igen, som det alltid hade varit.
    Pepe Portugisen hade rätt i att Cencerro hade återuppstått. Det spelade ingen roll att han inte hette Tomás Villén Roldán, att hans ansikte var ett annat, att hans namn var ett annat och att hans ålder var en annan, att han såg helt annorlunda ut och att ingen visste vem han var eller varifrån han kom. Han var Cencerro och han levde. Alcaudetes borgmästare visste det, och värdshusvärden i Castillo de Locubín visste det också, och Paquitos mamma, som hade kommit till skolan för att hämta hem oss som om vi var småbarn, och min mamma, som inte lät oss gå ut på ett och ett halvt dygn.

Vill du ta del av flera smakbitar ur olika böcker? Besök då bokbloggen Flukten fra Virkeligheten som anordnar En smakebit på söndag varje vecka!

29 reaktioner till “En smakebit på söndag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.