Bild

Året är 1846 Cecilia Stiernfors är en ung adelsfröken bosatt med sina föräldrar och syskon på Rosenlunds herrgård. Hon har nyligen kommit hem efter en resa till ett flickpensionat i Schweiz. Men Cecilia är inte den samma längre. Den glada unga flickan är som förbytt, och hon håller sig på avstånd från den övriga familjen. Hennes mor Märta vill inte att hon kommer för nära brodern Benjamin när hon är så kylig och inbunden. Så kommer herr Rousseau, en av faderns handelskompanjoner, till gården och innan Cecilia vet ordet av är de förlovade.

Själv har hon ingenting att säga till om, man anar att hon har en stor skuld att betala till sina föräldrar och att de är angelägna att få henne bortgift så fort som möjligt. Trots att Cecilia inget hellre vill än att stanna på Rosenlund och vara nära sin familj så finner hon sig tvungen att tacka ja till Rousseaus frieri, trots att det är uppenbart att hennes yngre syster är den som har trollbundit hennes blivande man.

Cecilia är djupt förtvivlad. Hennes tankar går till kärleken Ludvig som övergivit henne till förmån för en konstnärskarriär i Italien. Hennes enda ljusglimt i tillvaron är brodern Benjamin som hennes mor inte vill släppa henne nära – och frågan är varför Cecilia är så fäst vid sin bror?

Detta är Frida Skybäcks tredje historiska roman. Hon debuterade med Charlotte Hassel, som följdes av Den vita frun. Jag har tidigare läst Charlotte Hassel, och tyckte att det var en helt ok debutroman. Norrsken är den första delen i en planerad serie om systrarna på Rosenlund.

Det är en väldigt sorglig men samtidigt vacker historia som vi får berättad för oss. Frida Skybäck har lyckats skapa ett djup i den här boken genom att skildra hur olycklig Cecilia är i sin nuvarande livssituation. Läsaren får spänningen serverad genom att författaren på ett skickligt sätt lyckas förmedla att det finns en hemlighet i Cecilias liv, och även om man kanske kan ana sig till vad det är så vill man ändå veta hur det ska gå för henne. För Cecilia är en mycket sympatisk romanfigur, medan hennes mor får inta rollen som ”den onda” motsatsen.

Frida Skybäck har också gjort ett bra researcharbete. Boken utspelar sig under åren 1845-1846 och vid denna tid var Oscar I ganska nytillträdd som kung. Hon låter i vissa passager det politiska läget i Sverige vid denna tid och åsikterna i samhället om den nye kungen komma fram, och det sker hela tiden på ett snyggt sätt så att det blir en naturlig del av berättelsen och inte en mästrande historielektion som det ibland kan bli när en del författare ger sig i kast med att skriva historiska romaner och nästan glömmer att det är en roman de skriver i sin iver över att få de historiska omständigheterna korrekta.

Jag ser fram emot de kommande delarna i serien, och tycker att detta är en bok att rekommendera för alla som vill ha en riktigt bra roman om olycklig kärlek, svunnen svensk historia och herrgårdsmiljö. Boken marknadsförs som en svensk Downton Abbey, och det är nog en ganska bra liknelse.

Stort tack till Bokförlaget Forum som var snälla och gav mig boken som recensionsexemplar!

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och CDON.

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Norrsken av Frida Skybäck

  1. Den låter härligt välskriven, men jag passar definitivt inte in på den läsarprofil du beskriver, så det är nog inget för mig ändå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.